(FOTO in VIDEO) Dalmacija v plamenih: Za gasilci na Hrvaškem je najzahtevnejših 24 ur

Va, STA
31.07.2024 08:43

Na več lokacijah gori že od torka zjutraj. Ogenj za seboj pušča pravo opustošenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okolica Šibenika včeraj. 
Reuters

V Dalmaciji se gasilci tudi danes borijo s požarom, ki je izbruhnil v torek zjutraj pri Skradinu blizu Šibenika. Doslej je zgorelo več sto hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, ogenj pa bi lahko dosegel Narodni park Krka. Obsežen požar je v torek zvečer izbruhnil tudi v Tučepih blizu Makarske in se zaradi močnega vetra hitro razširil.

Hrvaška gasilska zveza je v torek zvečer sporočila, da bi se požar pri Skradinu lahko razširil proti Narodnemu parku Krka. Že ponoči je ogenj dosegel naselje Dubravice, ki je na pol poti od Skradina do parka, gasilci pa so za danes predlagali prepoved turističnega vstopa v park.

Požar gasi več kot 150 gasilcev s skoraj 60 gasilskimi vozili, tja so davi napotili tudi dva kanaderja in dva air tractorja. Hiše za zdaj niso ogrožene, je davi poročal portal hrvaške javne radiotelevizije HRT.

Reuters

Sredi sredinega dopoldneva naposled le nekoliko boljše novice. Požar v Tučepih je pod nadzorom, je pa del makarskega območja brez elektrike, so poročali hrvaški mediji. Precej boljše stanje tudi pri Skradinu. Kljub temu je tukaj še vedno na terenu 110 gasilcev z 38 vozili. Pa vzpodbudne informacije niso trajale dolgo. Kmalu se je na območju Tučepov del požarišča spet aktiviral. Podobno tudi pri Skradinu zaradi spremenjene smeri vetra. 

Od 7. ure zjutraj 30. julija do 7. ure danes so gasilci na Hrvaškem opravili skupno 133 intervencij, v njih je sodelovalo 233 gasilskih društev  in 1134 gasilcev, 346 gasilskih vozil in 20 protipožarnih letal oziroma helikopterjev.  

Reuters

Po besedah gasilskega poveljnika Šibensko-kninske županije je zanje največja ovira hribovit teren. K širjenju požara je pripomogla močna, sunkovita in orkanska burja, veter pa je spreminjal smer, kar je še oteževalo gašenje. Gost dim pa občasno onemogoča gašenje z letali.

Reuters
Reuters
Reuters

Požar v Tučepih danes gasi okoli 250 gasilcev z več kot 50 gasilskimi vozili ter dva kanaderja.

Ogenj je sprva zajel makijo, nizko rastlinje in borov gozd ter se nato hitro razširil, tako da je zajel štiri kilometre dolgo območje. Danes je dosegel naravni park Biokovo ter zajel bližnjo kmetijo in avtomobile. Slišati je bilo mogoče tudi močne eksplozije. Poveljnik gasilcev iz Tučepov je za Hrvatski radio pojasnil, da je eksplodiralo v starih zapuščenih vozilih.

Glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina potrdil, da so razmere na požarišču napete, saj se ogenj zaradi močne burje, ki je pihala vso noč, širi. Gasilci so ponoči evakuirali del stanovalcev in skušali hiše ubraniti pred ognjem.

Po poročanju lokalnih medijev se je ponoči v nevarnosti znašel tudi župan Tučepov Ante Čobrnić, ko je skušal z avtom priti do sosednjega naselja. Kot je dejal, se je komaj rešil iz ognjenega obroča, njegovo vozilo pa je popolnoma zgorelo.

V gašenje požara v Tučepih so se poleg gasilcev iz splitsko-dalmatinske županije vključili tudi zagrebški gasilci, medtem ko pri boju z ognjem pri Skradinu pomagajo gasilci iz karlovške županije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta