(FOTO in VIDEO) Na IFI 2023 v Berlinu: Vse je inteligentno in povezano

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.09.2023 05:00

V Berlinu se je zaključil največji evropski sejem potrošniške elektronike in gospodinjskih aparatov IFA 2023

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na sejmu IFA 2023 so roboti nastopali v različnih vlogah: od gospodinjskih pomočnikov, igrač, najpogosteje pa v vlogi sesalnika. 
Gregor Grosman

Med 1. in 5. septembrom je bil v Berlinu največji evropski sejem potrošniške elektronike in gospodinjskih aparatov IFA 2023, ki ima že dolgo tradicijo, saj je letošnja izdaja sejma že devetindevetdeseta. Organizator se tako že pripravlja na stoto obletnico prve IFE, ki se je skozi leta zelo spreminjala, kot se spreminja in razvija tehnologija, ki jo predstavljajo proizvajalci z vseh koncev sveta. Prvič so IFO priredili leta 1924, v preteklosti na njej predstavili prvi avtoradio v Evropi in prve barvne televizorje, leta 1971 takrat revolucionaren videorekorder, leta 1930 pa je sejem otvoril celo sam Albert Einstein. Letos je bilo po 130.000 kvadratnih metrih razstavnega prostora, razdeljenega med 26 dvoran, prisotnih 2059 razstavljavcev iz 48 držav, udeleženci sejma pa so bili še bolj raznoliki, saj prihajajo iz kar 140 držav sveta. Je pa organizator sejma Deutsche Messe sporočil, da kar 30 odstotkov razstavljavcev letos svoje izdelke in rešitve predstavlja prvič.

Trajnost je bila ena izmed osrednjih tem letošnje IFE. Globalna tehnološka industrija povzroča po podatkih Združenih narodov dva do tri odstotke svetovnih emisij CO2, pri čemer je pomembno izpostaviti, da gre za industrijo, ki podpira inovativnost in ustvarjalnost. Na sejmu so tako prvič pripravili trajnostno vas, v okviru katere je potekal forum na temo najboljših trajnostnih praks, o integraciji trajnostnih rešitev v domove prihodnosti in investicijskih priložnostih v zelene tehnologije.

Gregor Grosman

Otvoritveno predavanje letošnje IFE je pripadalo kitajski družbi Honor. Prvi mož podjetja George Zhao je napovedal, da bodo izdelali pregibne mobilne telefone, ki ne bodo več namenjeni zgolj izbranim uporabnikom, ampak širšim množicam. Predstavili so nov zelo tanek pregibni mobilnik Magic V2, poleg njega pa še konceptni mobilnik V Purse, ki ga nosimo kot torbico, saj sta obe strani ohišja v bistvu zaslona, ki omogočata, da se zunanjost poljubno spreminja in odziva na okolico. "Čas je, da pregibni mobilniki stopijo v ospredje," je dejal Zhao in še dodal, da je industrija pametnih mobilnikov postala dolgočasna. "Pregibni mobilniki so bili doslej nišno tržišče, mi pa vemo, da ponujajo izjemno uporabniško izkušnjo, omogočajo izjemne funkcionalnosti." Magic V2 je odprt debel 4,7 milimetra, zaprt 9,9 milimetra, s takšnimi merami pa so "pregibni mobilniki vstopili v obdobje milimetrov, ne več centimetrov".

Prvi mož Honorja: Pregibni mobilniki so vstopili v obdobje milimetrov, ne več centimetrov

S Kitajske prihaja dodatek za prenosne računalnike, ki ob osnovnem zaslonu pričara še dva in tako razširi delovno površino. 
Gregor Grosman

Na okroglih mizah so se med drugim pogovarjali o priložnostih in pasteh umetne inteligence, potencialih digitalnega oglaševanja, problematiki pomanjkanja čipov in spremembah navad potrošnikov. Del sejemskega dogajanja je bil tudi igračarski kotiček, kjer so bile ljubiteljem računalniških iger na voljo številne novosti. Nizozemsko podjetje Fairphone želi s svojim mobilnikom, ki ga je mogoče enostavno popravljati, zmanjšati negativen ekološki vpliv na okolje. Nadzorne kamere imajo vse bolj kakovostno optiko in imajo vgrajeno umetno inteligenco za učinkovit videonadzor v najbolj zahtevnih okoljih.

Tudi TCL je stari znanec sejma. Svoje zaslone nenehno razvijajo in tako so letos predstavili mikro kinematografski LED-zaslon v velikosti 163 palcev z ultra HD 4K-ločljivostjo. Podjetje Livall se je posvetilo izboljšanju varnosti kolesarjev. Razvili so pametne čelade, na katerih se izrisujejo svetlobni znaki in opozorila. Mednarodna skupina IDEA iz Hongkonga je izstopala s prenosnim nastavkom, ki prenosnemu računalniku doda kar dva zaslona. Na računalnike Windows ali Mac ju povežemo s kablom​ HDMI ali USB-C in dobimo bistveno večjo delovno površino.

Hisense je na IFO prišel z novo generacijo pametnih televizijskih sprejemnikov.
Gregor Grosman

Hisense ConnectLife se osredotoča na potrebe uporabnikov po zdravju, udobju in varčevanju z energijo

Podjetje Kärcher je zaznalo precejšnje povečanje zanimanja potrošnikov za nakup čistilnih robotov. Na sejmu smo videli tudi nekaj inteligentnih pametnih robotskih "rok" za samodejno pripravo jedi in kuhanje kave. Roboti so bili tudi v vlogi hišnih ljubljenčkov in igrač, najpogosteje pa je bil pojem robot povezan z robotskim sesalnikom, ki jih je ponujalo ogromno proizvajalcev. Slovensko podjetje Chippolo se je na IFI za uporabnike Androida predstavilo rešitev, ki jim bo pomagala, da se poslovijo od tistih besnih "kje so moje stvari" trenutkov.

Slušalk si ne bomo več vtikali v uho, ampak zgolj zataknili zanj, zvok pa se bo prenašal preko ličnic. Na ShowStoppers so med drugim prikazali naslednjo generacijo mešalnih miz za ustvarjalce podkastov, novo generacijo solarnih celic, ki bi lahko iz nekaterih naprav izrinile baterije, pametne teleskope, razvite v sodelovanju z Naso, in omogočajo opazovanje vesolja tudi iz svetlobno onesnaženega urbanega okolja. Prihajajo novi tipi klimatskih naprav, ki bodo bolj učinkovito hladili notranjost naših domov, razvijajo jih pri podjetju Midea. Laifen obljublja še hitrejše sušenje las, tehnološkega razvoja so deležni tudi vse bolj priljubljeni večnamenski kuhalniki na vroči zrak, ki skrajšajo čas priprave jedi za več kot 75 odstotkov.

Obiskovalci so lahko preizkusili upravljanje dronov proizvajalca DJI, ki poteka preko očal za obogateno resničnost in nadzorne palice.
Gregor Grosman

Gospodinjski aparati bodo vse bolj povezani in pametnejši. Proizvajalec Miele je denimo predstavil novo kategorijo kuhinjskih aparatov z umetno inteligenco. Posebej zanimiva je bila tudi inteligentna omara za perilo, ki osveži oblačila, z njih odstrani neprijetne vonjave in jih dezinficira, brez potrebe po pranju in sušenju. Siemens razvija inovativne kuhinje, ki so hkrati inteligentne. Samsung je predstavil svoje najnovejše inovacije za povezan dom. Z vizijo za SmartThings želijo omogočiti potrošnikom, da varčujejo z energijo, povečajo varnost in živijo učinkovitejše vsakdanje življenje. Njihov ekosistem SmartThings ima tako že 285 milijonov registriranih uporabnikov. Obljubili so, da bodo vsi njihovi izdelki do leta 2024 omogočali Wi-Fi povezovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta