(FOTO) Italijani silovito protestirajo zoper obvezno potrdilo PCT, da sploh smejo priti na delovno mesto

15.10.2021 15:52
Kdor nima tega potrdila, ne sme na delovno mesto, njegova odsotnost bo neopravičena za največ pet dni, potem bo suspendiran, vendar ne odpuščen. V času suspenza ne bo prejemal plače in tudi nobene nadomestne odškodnine, obdobja odsotnosti tudi ne bo mogel uveljavljati za pokojninsko dobo in za druge dodatke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Italiji petek dokaj miren. Po vsej državi so manifestacije, vendar za zdaj brez nasilja. To so protestna zborovanja proti obveznemu potrdilu o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju na covid-19 kot pogojih za prisotnost na delovnem mestu.

Vlada na četrtkovi seji namreč ni spremenila svojih usmeritev: kdor nima tega potrdila, ne sme na delovno mesto, njegova odsotnost bo neopravičena za največ pet dni, potem bo suspendiran, vendar ne odpuščen. V času suspenza ne bo prejemal plače in tudi nobene nadomestne odškodnine, obdobja odsotnosti tudi ne bo mogel uveljavljati za pokojninsko dobo in za druge dodatke. Proti temu ukrepu protestirajo demonstranti, ki trdijo, da gre za diskriminacijo, ker cepljenje ni obvezno in ker brisi, ki bi delavcem dovolili na delovno mesto, niso brezplačni. 

EPA
EPA

V tržaškem pristanišču se je pred vhodom na kontejnerski terminal zbralo nekaj tisoč ljudi, stavkajočih delavcev in tudi ljudi, ki se z njimi solidarizirajo, vendar vhod v pristanišče ni bil onemogočen tistim, ki so hoteli na delo. Manj pa je bilo tovornjakov, kar je tudi sicer običajno ob koncu tedna.

Protestom so se pridružili delavci v pristanišču v Genovi, kjer so uprizorili podobno manifestacijo, sicer pa so bile demonstracije tudi v Milanu, Rimu in nekaterih drugih mestih. Nekaj težav je bilo v potniškem prometu, vendar brez večjih prekinitev.

EPA

Dejstvo je, da je že več kot 80 odstotkov italijanskih državljanov cepljenih, in pri protestnikih gre res samo za manjšino, ki je seveda zelo glasna, ampak njihova odsotnost ni bistveno vplivala na delo v tovarnah. Vsekakor bo treba počakati do ponedeljka, ko bi moralo delo steči s polno paro, za ugotovitev dejanskih učinkov protesta in razsežnosti morebitnih težav, tudi v pristaniščih. Danes policija povsod nadzoruje protestnike, vendar njeni posegi niso bili potrebni.

EPA
EPA

V soboto bo v Rimu velika protestna manifestacija sindikatov zaradi napada protestnikov na sedež sindikata CGIL pred nekaj dnevi. Šest voditeljev protesta ostaja v zaporu, tako je namreč določilo sodišče, jutrišnjega protesta pa se bodo udeležili tudi vodilni politiki strank leve sredine. Medtem iz desnega tabora sicer obsojajo napad na sindikat, vendar se protesta ne bodo udeležili, češ da je politično motiviran, po eni strani, ker je CGIL dejansko levičarska sindikalna organizacija, po drugi strani pa, ker so se na voditeljico desnice Giorgio Meloni vsule kritike, da prikriva fašistični okvir napada na sindikat.

Sicer pa bo v nedeljo v Rimu, Torinu, Trstu in nekaterih drugih večjih mestih drugi krog lokalnih volitev in je politično stanje že samo po sebi napeto. Vlada zaenkrat molči in čaka. Če bo prišlo do izgredov, bo pač posegla policija, o vsem ostalem pa bo tekla beseda v ponedeljek po 15. uri, ko se bodo zaprla volišča.

Protest študentov v Milanu.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta