(FOTO) Prve ugotovitve kažejo, da je požar v katedrali Notre Dame povzročil kratek stik

A.L.
19.04.2019 12:46

Po poročanju Guardiana trditev, da je bil požar naključen, še vedno drži, preiskovalci pa so v dneh po nesreči že zaslišali delavce in drugo osebje, ki je bilo odgovorno za obnovitev Notre Dame.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po ponedeljkovem požaru, ko je zagorelo v sloviti pariški katedrali Notre Dame, prihajajo na dan prve ugotovitve preiskovalcev. Tuji mediji poročajo, da bi lahko bil vzrok za požar kratek stik na električni napeljavi. Preiskovalci do sedaj še niso pregledali notranjosti katedrale, vzrok za to so predvsem varnostni razlogi.
Po poročanju Guardiana trditev, da je bil požar naključen, še vedno drži, preiskovalci pa so v dneh po nesreči že zaslišali delavce in drugo osebje, ki je bilo odgovorno za obnovitev Notre Dame. Do včeraj naj bi opravili pogovore s štiridesetimi ljudmi. Francoski časopis Le Parisien je v teh dneh namigoval, da bi požar lahko sprožila računalniška napaka ali začasna dvigala, ki so jih uporabljali v času prenove. Policija teh navedb ni komentirala.

EPA
Reuters

Pri obnovi bo pomembno delo belgijskega umetnostnega zgodovinarja

Tuji mediji so pomembno vlogo pri obnovi cerkve pripisali pokojnemu umetnostnemu zgodovinarju Andrewu Tallonu.  Belgijec je s pomočjo laserja ustvaril izjemno natančen virtualni zemljevid Notre Dama, ki si ga je mogoče ogledati tudi na spletu.
Belgijec je med letoma 2010 in 2018 z laserskim skenerjem obiskoval najbolj prepoznavne francoske gotske stavbe in ustvarjal podrobne digitalne zemljevide njihove arhitekture. Najslavnejše poslopje, ki ga je Belgijec obdelal, pa je prav katedrala Notre Dame. Notranjost in zunanjost katedrale je umetnostni zgodovinar premeril s petdesetih različnih zornih kotov in na ta način ustvaril virtualni model cerkve z več kot milijardo opornih točk. Na vsaki od petdesetih lokacij je laserski merilnik v vse smeri poslal žarke, poročajo tuji mediji. Ko so se žarki od različnih površin odbili nazaj proti merilniku, je slednji zabeležil njihove dimenzije, razdaljo do drugih elementov katedrale in postavitev.

EPA
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta