(FOTO in VIDEO) Kot kaže, bo moški, ki je lani umrl, ključen pri rešitvi katedrale Notre Dame

A.L.
18.04.2019 10:00

S pomočjo laserja je ustvaril izjemno natančen virtualni zemljevid Notre Dama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tuji mediji poročajo o belgijskem umetnostnem zgodovinarju Andrewu Tallonu, ki bi lahko, kljub temu, da je lani umrl, postal pomemben člen obnove katedrale Notre Dame. Spomnimo. V pariški katedrali je v ponedeljek izbruhnil požar, ki je povzročil izjemno škodo. Nekaj dni po dogodku pa so Francozi z mislimi že pri tem, kako bodo eno največjih znamenitosti Pariza obnovili.
{twitter}https://twitter.com/Architizer/status/1118197601751523336{/twitter}

Odstopanja naj bi merila največ pet milimetrov

In prav tu je pomemben Andrew Tallon. Slednji je zaradi raka na možganih umrl lani, star komaj 48 let. A še pred smrtjo je s pomočjo laserja ustvaril izjemno natančen virtualni zemljevid Notre Dama, ki si ga je mogoče ogledati tudi na spletu. Tuji mediji Tallona že imenujejo za rešitelja.
Belgijec je med letoma 2010 in 2018 z laserskim skenerjem obiskoval najbolj prepoznavne francoske gotske stavbe in ustvarjal podrobne digitalne zemljevide njihove arhitekture. Najslavnejše poslopje, ki ga je Belgijec obdelal, pa je prav katedrala Notre Dame. Notranjost in zunanjost katedrale je umetnostni zgodovinar premeril s petdesetih različnih zornih kotov in na ta način ustvaril virtualni model cerkve z več kot milijardo opornih točk. Na vsaki od petdesetih lokacij je laserski merilnik v vse smeri poslal žarke, poročajo tuji mediji. Ko so se žarki od različnih površin odbili nazaj proti merilniku, je slednji zabeležil njihove dimenzije, razdaljo do drugih elementov katedrale in postavitev.
{twitter}https://twitter.com/trevornace/status/1118182177521446912{/twitter}
Belgijec je poskrbel, da vsak odboj laserskega žarka predstavlja eno obarvano oporno točko, iz katerih je s pomočjo računalnika sestavil natančno sliko pariške katedrale. Odstopanja naj bi merila največ pet milimetrov. Ali bo njegov natančno izdelan laserski zemljevid lahko pomembno pripomogel pri obnovi, bo znano kmalu.
{embed_youtube}https://youtu.be/jAi29udFMKw{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta