Hrvaška policija vdrla na jahto ruskega bogataša, ki je že dve leti blokirana v Trogirju

M.R.
24.05.2024 11:05

Policija je vdrla na 92 metrov dolgo jahto Royal Romance, ki se že dve leti nahaja v luki v Trogirju. Njen lastnik naj bi bil proruski ukrajinski politik Viktor Medvedčuk, že dve leti pa je v Trogirju blokirana na zahtevo Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jahta Royal Romance (v ospredju) v monaški marini.
Profimedia

Hrvaška policija je sporočila, da posadke ni aretirala, da pa v povezavi z zakonom o tujcih preverja tuje državljane, ki so bili na jahti. Pristojni organi preverjajo, ali je njihovo bivanje na Hrvaškem zakonito. Ministrstvo za morje je prepovedalo menjavo posadke, poroča Dalmatainski portal.

Viktorja Medvedčuka so Ukrajinci aretirali že kmalu po začetku ruske invazije.
EPA

Jahto so oblasti blokirale na zahtevo Ukrajine, ki jo namerava prodati. Lani so na ladji preiskavo opravili tudi ameriški agenti, ki se ukvarjajo s preiskavami morebitnega pranja denarja. Hrvaškim oblastem so se oglasili iz podjetja Lanelia holdings, ki naj bi jo obvladoval ruski podjetnik Aleksej Inkin. Podjetje trdi, da je lastnik jahte, poleg tega pa je Inkin proti Hrvaški tudi vložil tožbo, v kateri trdi, da je v dveh letih utrpel za 35 milijonov evrov škode, saj da mu država nezakonito omejuje upravljanje s premoženjem. Njegovi odvetniki trdijo, da je moral plačevati za privez, hkrati pa ni smel oddajati jahte.

Viktor Medvedčuk je nekdanji ukrajinski poslanec in oligarh, sicer pa podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V Ukrajini je vodil prorusko Opozicijsko platformo za življenje, nekdaj največjo opozicijsko stranko v državi. Stranko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski namreč prepovedal že marca leta 2022, kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino. Medvedčuka je ukrajinska vojska ujela in aretirala že leta 2022, nato pa so ga v okviru izmenjave vojnih ujetnikov septembra istega leta predali Rusiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta