Umrl je eden izmed poveljnikov Azova, ki je bil več mesecev v ruskem ujetništvu

M.R.
23.02.2023 10:49

Umrl je poveljnik 1. bataljona ukrajinskega polka Azov Oleh Mudrak, je njegov nečak Danilo potrdil na svojem Instagramu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Oleh Mudrak je že leta 2014 odšel v Mariupolj, sodeloval pa je tudi v srditih bojih za železarno Azovstal, ki so jih ukrajinske sile vodile kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Ruske sile so ga takrat prijele, septembra lani pa je bil v sklopu izmenjave ujetnikov izpuščen.

Septembra so se Rusi in Ukrajinci dogovarjali za večjo izmenjavo ujetnikov, v katero je bil vključen tudi proruski ukrajinski politik Viktor Medvedčuk. Rusija je v zameno zanj izpustila 200 Ukrajincev. "Najprej so nam ponujali, da izmenjamo 50 naših ljudi v zameno za enega od tistih, ki so bili priprti v centru Varnostne službe Ukrajine. Pogovarjali smo se, vztrajali smo. Število je s 50 naraslo na 200," je tedaj govoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Spomnimo, da so se pripadniki polka Azov in drugih ukrajinskih vojaških struktur, potem ko so več kot dva meseca zasedali svoje položaje v tovarni železa Azovstal v Mariupolju, maja lani predali ruskim silam. Polk Azov je zaradi povezav s skrajno desnico služil tudi kot izgovor ruskemu režimu za začetek invazije na Ukrajino. 

Novico o smrti Mudraka je na Twitterju objavil tudi svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko. Poleg sožalja je priložil fotografijo, ki prikazuje Mudraka pred in po ruskem ujetništvu. 

Pred kratkim nova izmenjava ujetnikov

Pred dnevi je bilo v sklopu izmenjave ujetnikov izpuščenih še sto ukrajinskih vojakov in en civilist. "Še naprej vračamo Ukrajince iz ujetništva. Danes se sto naših vojakov in en civilist vračajo domov," je na omrežju Telegram zapisal šef pisarne predsednika Ukrajine Andrij Jermak

Koordinacijski štab za ravnanje z vojnimi ujetniki v Kijevu je navedel, da je osvobojeni civilist Ivan Samoidiuk, prvi namestnik župana Enerhodarja, ki je bil v ujetništvu kar 333 dni. Dodal je, da je bilo izpuščenih 94 "branilcev Mariupolja", 63 med njimi se jih je borilo v železarni Azovstal. 

Iz omenjenega štaba so tudi sporočili, da so bili številni osvobojeni vojaki ranjeni. Poleg tega pa je Rusija od ukrajinske strani dobila nazaj 101 vojaka. Odpeljali so jih v Moskvo, kjer naj bi jim nudili zdravniško in psihološko pomoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta