Hrvaški turistični delavci si manejo roke zaradi rekordnega poletja. Med tujimi turisti Slovenci takoj za Nemci

18.08.2021 06:30
Kljub epidemiji covida-19 se hrvaški turizem spet dviga, saj ​južna soseda očitno ostaja prepričljivo najvarnejša destinacija v Mediteranu. Kaj pravijo na to v Hrvaškem združenju hotelirjev in kampistov?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veljko Ostojić: "Slovenci so med tujimi gosti na Hrvaškem na drugem mestu, takoj za Nemci." 
Dusko Marusic/pixsell

Na Hrvaškem si turistični delavci manejo roke, saj so v prvi tretjini avgusta zabeležili približno 1,6 milijona prihodov turistov, to je 20 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prenočitev je bilo okoli 12 milijonov, kar na letni ravni pomeni 29-odstotno rast. S tem so pri prihodih dosegli 80 odstotkov, pri prenočitvah pa 93 odstotkov rezultata iz rekordnega avgusta 2019.

Za komentar, kako se je Hrvaški kljub pandemiji in protiepidemiološkim ukrepom letos uspelo tako zelo približati rekordnim številkam iz leta 2019, smo povprašali direktorja Hrvaškega združenja turizma hotelirjev in kampistov (HUT) Veljka Ostojića. "Ta uspeh gre pripisati naši kakovostni pripravi na sezono, visoki stopnji odgovornosti in odlični koordinaciji znotraj turističnega sektorja pa vlade, štaba civilne zaščite in sistema javnega zdravstva. Vendar je Hrvaška že lani, v prvem covidnem letu, kljub grenki izkušnji z manj turističnega prometa, saj so bili pogoji za turizem slabi, dosegla najboljši turistični rezultat v Mediteranu. Letos pa je ministrstvo za turizem in šport kakovostno pripravilo in promoviralo projekt Stay Safe (Ostani varen), ki so ga na naših ključnih trgih odlično sprejeli. Zelo je pripomoglo tudi to, da smo znali ohraniti primerno epidemiološko sliko. K temu je največ prispevalo prioritetno cepljenje delavcev v turizmu, med katerimi imamo sedaj kar 70-odstotno precepljenost," je razložil sogovornik.

​Iz HUT so nam posredovali tudi ugotovitev nemškega Inštituta Roberta Kocha, kjer navajajo, da Hrvaška tudi letos ostaja najvarnejša sredozemska destinacija. V nasprotju z drugimi sredozemskimi državami, hrvaškimi turističnimi tekmicami, ta inštitut prav nobene hrvaške županije ne označuje kot tvegane. Da je celotna Hrvaška na zelenem, torej varnem covidnem seznamu, so potrdili tudi na ameriški Univerzi Johnsa Hopkinsa. Češ, na Hrvaškem je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev 60, v Istri celo samo 22, testi na covid pa so v povprečju pozitivni v nizkem odstotku - 3,1.

Ostojić pove, da so bili Slovenci v prvih sedmih mesecih tega leta takoj za Nemci, na drugem mestu po številu tujih gostov na Hrvaškem. "Slovenci so v sedmih mesecih ustvarili 5,2 milijona prenočitev, od česar jih je bilo kar 3,7 milijona samo v juliju." Slovencem sledijo Poljaki, nato Avstrijci in Čehi. Ostojić še poudari, da je v času korone varnost gostov postala "absolutni predpogoj za kakršen koli turistični promet". Meni tudi, da je pandemija "pospešila digitalizacijo v turizmu, hkrati pa tudi personalizacijo ponudbe".

Skupno so sicer v prvih sedmih mesecih na Hrvaškem zabeležili okoli osem milijonov prihodov turistov in 49 milijonov prenočitev. To na letni ravni pri prihodkih pomeni 46-odstotno povečanje, pri prenočitvah pa 37-odstotno, so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. V primerjavi z istim obdobjem leta 2019 letošnji prihodi predstavljajo približno 60 odstotkov rezultatov iz leta 2019 in 70 odstotkov pri prenočitvah. Pri južnih sosedih še vedno dnevno prebiva več kot milijon turistov, med njimi približno 920.000 tujcev. Trenutno največ turistov biva v Istri, na Kvarnerju, v splitsko-dalmatinski, zadrski in šibeniško-kninski županiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta