Hrvatica v lekarni ni dobila predpisanih kontracepcijskih tablet

M.R.
15.11.2018 22:06

Zaposlena v lekarni v Zagrebu naj bi mlajši ženski, ki je prišla tja z receptom, na katerem ji je zdravnik predpisal kontracepcijske tablete, izdajo tablet zavrnila in se izgovorila na "ugovor vesti". Po poročanju spletnega portala Faktograf.hr naj bi ji dejala, da glede na svoja prepričanja ne podpira uporabo kontracepcijskih tablet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

In ženska ni imela izbire, saj v lekarni ni bilo takrat nobenega drugega zaposlenega. Delavka naj bi ji dejala, naj pride naslednjega dne zjutraj, ko nje ne bo v službi. In ženska se je obrnila na omenjeni medij, ki ga zdaj povzema več drugih hrvaških medijev. 
Lastnica lekarne Sandra Čelina je za Faktograf povedala, da se je ta dogodek res zgodil pretekli teden, drugih pojasnil pa ni želela dati. Povedala je, da je o tem že poročala hrvaški lekarniški zbornici. 
Faktograf je to preveril tudi pri zbornici in ugotovil, da je le-ta dobila v letošnjem letu vsega dve pritožbi, ki se nanašata na ugovor vesti. A v drugem primeru še ni povsem jasno, ali je šlo prav tako za zavrnitev izdajanja zdravila. 

​Je bilo ogroženo zdravje pacientke?

Hrvaška zakonodaja takšen ugovor vesti dopušča, vendar le v primeru, ko s tem ni ogroženo zdravje pacienta. Ali je bilo v zgoraj navedenem primeru mlade ženske ogroženo njeno zdravje še ni jasno. Zdravnik ji jih je predpisal tudi zaradi njenih močnih menstrualnih krvavitev.
Hrvaška odvetnica za enakopravnost spolov Višnja Ljubičić je pojasnila, da je pravica do ugovora vesti individualna. Pri tem pa poudarila, da so lekarne dolžne delo organizirati tako, da uporaba te pravice ne ovira dela zdravstvene ustanove ali lekarne in ne onemogoča nudenje posameznih uslug. 
In lastnica lekarne je dejala, da pretekli teden delo ni bilo organizirano na takšen način, ker je drugi zaposleni v lekarni zbolel. Zato omenjena odvetnica meni, da je lekarna prekršila etični kodeks lekarniške zbornice. "V tem konkretnem primeru, če lekarna ni bila zmožna izdati določenega zdravila zaradi ugovora vesti svojih zaposlenih, po mojem mnenju pomeni, da je bilo zdravje uporabnice ogroženo," je dejala Ljubičićeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta