Hud udarec za Orbana: Opozicijski kandidat Karácsony novi župan Budimpešte

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
14.10.2019 11:26

S skupnimi županskimi kandidati je madžarska opozicija osvojila petnajst od 30 večjih mest. Fidesz kljub temu ostaja najmočnejša stranka tako na državni kot lokalni ravni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karácsony kot skupni kandidat opozicije postal župan Budimpešte. Njenim prebivalcem je obljubil, da bo mesto zdaj zeleno in svobodno.
Zoltan Balogh

Na nedeljskih lokalnih volitvah je vladajoča Fidesz ter njen predsednik in premier Viktor Orban doživel prvi resnejši poraz po letu 2010, ko se je stranka spet zavihtela na oblast. Župan madžarske prestolnice je postal liberalec, 44-letni Gergely Karácsony, ki je kot skupni kandidat opozicijskih strank po za zdaj neuradnih volilnih rezultati s 50,8 odstotka prejetih glasov premagal dosedanjega župana Istvána Tárlosa (Fidesz). Slednji je dobil 44,1 odstotka glasov. Omenjena zmaga v prestolnici in še osvojenih 15 od skupaj 30 večjih mest na Madžarskem je jasen signal združeni opoziciji, da lahko le na ta način poskuša na parlamentarnih volitvah 2022 premagati Orbanovo Fidesz, kar že tako zaradi skoraj popolne medijske podrejenosti vladi in dobrih gospodarskih kazalcev ne bo lahko.
Ob zmagi je Karácsony dejal, da rezultat kaže, da je volja naroda močnejša od ljudi na oblasti in da ljubezen ter sodelovanje vedno premagajo sovraštvo. Realnost pa da premaga laži. Karácsonyju je po objavi neuradnih rezultatov čestital tako Tárlos kot tudi Orban, ki je navkljub v predvolilni kampanji izrečenim grožnjam o nesodelovanju s tistimi mesti, kjer bo zmagala opozicija, dejal, da vlada sprejema odločitev volivcev. "Prebivalci Budimpešte so se odločili, da je čas za spremembe. V interesu države in prebivalcev Budimpešte je dobro sodelovanje," je dejal Orban, ki ob tem ni pozabil omeniti, da je pa Fidesz vendarle, upoštevajoč rezultate v občinskih svetih, osvojil večino po vsej državi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta