Identitarcem, ki so želeli braniti francosko mejo, pol leta zapora

krb
30.08.2019 10:42

Trem vodilnim članom skrajno desnega gibanja, ki ima podružnice po različnih evropskih državah, tudi v Sloveniji, je sodišče za pet let omejilo tudi volilno pravico, gibanju pa naložilo najvišjo kazen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shod gibanja Identiteta generacije v Nemčiji.
Profimedia

Identitarci zagovarjajo etnično čistost različnih narodov in izgon vseh ljudi, ki ne morejo dokazati svoje etnične čiste pripadnosti iz Evrope - oziroma po besedah ameriškega predsednika Donalda Trumpa, njihov izgon nazaj tja, od koder so prišli. Vodilni člani francoske skupine Clement GandelinRomain Espino in Damien Lefevre so lani aprila organizirali akcijo v Alpah. Za to priložnost so se oblekli kot obmejna policija, na meji med Italijo in Francijo so razgrnili plakat, da Evropa ne bo postala dom ljudi, in namestili še plastične ovire, ki naj bi ponazarjale mejo, ter najeli helikopter in letalo, da sta krožila nad njimi. 
Ker so njihova ravnanja bila izvedena na način, da bi zlahka povzročila zmedo glede izvajanja javnih dolžnosti uradnih organov, je v četrtek sodišče v Gapu v jugovzhodni Franciji pritrdilo tožilstvu. Trem obsojencem je vsakemu naložilo šest mesecev zaporne kazni in denarno kazen v višini 2 000 evrov. Organizaciji identitarcev je naložilo še dodatno kazen 75.000 evrov, vsem trem obsojencem pa je za pet let tudi omejilo volilno pravico. Četudi je eden od obsojenih dejal, da je sodba zanj "čast", se bodo nanjo vsi pritožili.
Identitarno gibanje šteje Europol med skrajno desna ekstremistična gibanja, pod dodatnimi preiskavami so se znašli tudi zaradi povezav z belskim supremacističnim napadalcem na Novi Zelandiji, ki je letos marca postrelil 51 ljudi. V avgustu naj bi štirje člani slovenske podružnice glede na lastne objave hodili po Snežniku s solzilci in namestili nekaj lovskih kamer v želji, da bi pomagali braniti meje Evrope. Kot so zapisali, naj bi akcijo izvedli na pobudo revije Demokracija, ki jo izdaja podjetje Nova obzorja, to pa je v solasti politične stranke SDS. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta