Ikona morij kmalu na krstno plovbo

DR
22.07.2023 05:00

Največja ladja za križarjenje na svetu je tako kot sedanja lastnica tega rekorda projekt podjetja
Royal Caribbean International.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Icon of the Seas, nova gospodarica svetovnih morij
CNN

Največja ladja za križarjenja na svetu je skoraj gotova. Ladja Icon of the Seas podjetja Royal Caribbean International se bo v začetku leta 2024 podala na plovbo. Junija so začeli prvo fazo preizkusov na morju. Ladja je bila zgrajena v eni od vodilnih evropskih ladjedelnic Meyer Turku v mestu Turku na Finskem. Icon of the Seas je dolga 365 metrov in tehta 250.800 ton. Ko bo januarja 2024 odplula v karibske vode, bo na njej udobno bivalo približno 5610 potnikov in 2350 članov posadke. Glavna zanimivost ladje bo največji vodni park na morju na svetu. Imenoval se bo Category 6 in bo vključeval šest rekordnih toboganov, medtem ko se bodo gostje, ki si želijo bolj umirjene izkušnje, lahko sprostili tudi v sedmih bazenih in devetih masažnih bazenih na ladji. Sedanja nosilka naslova največje križarke na svetu je tudi ladja ladjevja Royal Caribbean z imenom Wonder of the Seas, ki je prvič zaplula šele lani. V dolžino meri 362 metrov, potniki pa lahko raziščejo njenih 18 palub.

Podjetje Royal Caribbean International opisuje ladjo Icon of the Seas kot najvišji razvojni dosežek turističnih križark, saj uporablja najnovejšo tehnologijo in temelji na 50-letnih izkušnjah podjetja. "Izkušnjo na ladji predstavljamo kot vrhunske družinske počitnice. In ko pogledamo, koliko energije in časa je bilo vloženega v njeno izdelavo, je to neverjetno," je po poročanju CNN dejal izvršni direktor podjetja Royal Caribbean International Michael Bayley. Po izjavi družbe Royal Caribbean je ladja 22. junija zaključila prvi sklop preizkusov na morju. "Med prvim sklopom preizkusov na morju je Icon of the Seas prepotovala več sto kilometrov. Tako so preizkusili glavne motorje, ladijski trup, zavorne sisteme, krmiljenje ter ravni hrupa in vibracij," je bilo navedeno v izjavi. "Vse je bilo opravljeno po predvidenem časovnem razporedu, čeprav je bil odhod zaradi vetra prestavljen.

Na ladji je na voljo več kot 40 različnih restavracij, barov in razvedrilnih prizorišč, od katerih jih je veliko vključenih v ceno križarjenja. Ideja je, da bi z 20 palubami in osmimi soseskami poskrbeli za vse vrste dopustnikov. Na voljo so predeli, namenjeni mladim družinam, kot tudi predeli izključno za odrasle, med katere spada na primer bar, v katerem hkrati nastopata dva pianista. Ponudba obsega 28 vrst nastanitev. Na voljo je več kategorij za družine, različne razporeditve nastanitev s pogledom na ocean in ponudbe z več prostora za skupinske potnike. Podjetje pravi, da so za oblikovanje te popolne izletniške ladje porabili največ časa do zdaj. Icon of the Seas je tudi prva ladja podjetja Royal Caribbean International, ki jo poganjata utekočinjeni zemeljski plin in tehnologija gorivnih celic, ki sta del prehoda podjetja na prihodnost s čisto energijo.

Navdušenje nad ladjo je tako veliko, da predprodaja podira rekorde. Michael Bayley naj bi bil ladjo v objavi finančnih rezultatov za četrtletje opisal kot dobesedno najuspešnejši nov produkt, ki so jih kadar koli lansirali. Ladja Icon of the Seas bo vse leto plula v sklopu sedemdnevnih ponudb, katerih pot se začne v ameriškem Miamiju in nato nadaljuje po vzhodnih in zahodnih Karibih. Vsaka plovba bo vključevala obisk Perfect Day at CocoCay, večkrat nagrajene zasebne otoške destinacije podjetja Royal Caribbean, in njeno novo razširitev, plažo z imenom Hideaway Beach.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta