Indijski predsednik na obisku

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
15.09.2019 16:51

Ob dvodnevnem obisku predsednika Indije Rama Natha Kovinda pri nas bodo v ospredju predvsem gospodarske teme

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Indijski predsednik Ram Nath Kovind je prejšnji mesec z odlokom odpravil poseben status indijskemu delu regije Kašmir in s tem poskrbel za nove napetosti s sosednjim Pakistanom.
EPA

Na dvodnevni obisk v Slovenijo danes prihaja predsednik Republike Indije Ram Nath Kovind. To bo prvi obisk indijskega predsednika v Sloveniji in kot takšen predstavlja odlično priložnost za dodaten zagon že tako zelo dobrih odnosov med državama ter poglobitev političnega dialoga in gospodarskega sodelovanja. Kovinda bo gostil predsednik Borut Pahor, ob obisku pa bo potekal tudi poslovni forum.
V Indiji ima predsednik podobno kot pri nas predvsem protokolarno vlogo, vse niti v zadnjih letih vleče premier Narendra Modi, ki je s svojo stranko Bharatiya Janata vnovič zmagal na parlamentarnih volitvah spomladi letos. Na največjih volitvah v zgodovini človeštva je bilo na okoli milijon volišč povabljenih več kot 900 milijonov volivcev - kar 83 milijonov več kot na volitvah leta 2014, trajale pa so kar šest tednov. Indija sicer velja za najštevilnejšo demokratično državo na svetu, v naslednjem desetletju pa naj bi tudi sicer postala država z največ prebivalci. Njihovo število naj bi preseglo 1,5 milijarde, s čimer bo predvidoma prekosila Kitajsko.
Kljub velikosti Indije je blagovna menjava med državama sorazmerno skromna. Slovenija je lani po podatkih portala Izvozno okno tja izvozila za dobrih 110 milijonov evrov blaga, pri čemer prednjačijo stroji in druge mehanske naprave ter organski kemijski proizvodi, uvozila pa za 250 milijonov evrov, zlasti farmacevtskih in kemijskih proizvodov ter mineralnih goriv.
Politične razmere v Indiji so ta čas precej nestabilne. Indijski predsednik je v začetku avgusta z odlokom odpravil poseben status indijskemu delu regije Kašmir. Na območju največjega mesta Šrinagar so omejili združevanje ljudi ter začasno prekinili dostop do interneta in telefonskega omrežja. Indijski notranji minister Amit Šah je takrat sporočil parlamentu, da je predsednik Kovind z odlokom odpravil 370. člen ustave, ki zagotavlja večinsko muslimanski indijski zvezni državi Jamu in Kašmir posebno avtonomijo. Kašmir je edina indijska zvezna država z večinskim muslimanskim prebivalstvom in že desetletja jedro spora s sosednjim Pakistanom. Odnosi med državama so se še dodatno zaostrili po napadu na konvoj z indijskimi vojaki sredi februarja v indijskem delu Kašmirja, v katerem je umrlo več kot 40 pripadnikov indijske vojske. Indija ima v Kašmirju sicer nameščenih okoli 700.000 vojakov. Tako Indija kot Pakistan si lastita regijo, v zadnjih 30 letih pa je bilo zaradi tega oboroženega spora v indijskem delu Kašmirja ubitih okoli 70.000 ljudi, večinoma civilistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta