Iran trdi, da je v svojem zračnem prostoru sestrelil ameriški vohunski dron

M.R.
20.06.2019 07:51

Iran je objavil novico, da je nad svojim ozemljem sestrelil ameriško brezpilotno letalo, ki naj bi bilo namenjeno vohunjenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija, ki jo je iranska agencija IRNA objavila ob novici o sestrelitvi ameriškega drona.
Irna

Kot so poročali iranski mediji, naj bi šlo za dron tipa RQ-4 global hawk, sestrelili pa naj bi ga v bližini Kuhmobaraka, ki leži v južni iranski provinci Hormozgan. ZDA so potrdile, da je bil nad Hormuško ožino sestreljen dron ameriške vojske.
Pripadniki iranske revolucionarne garde naj bi ga sestrelili z raketo protizračne obrambe. A vir blizu ameriške vojske pravi, da ni šlo za dron omenjenega tipa, temveč za dron MQ-4C triton. Kuhmobarak sicer leži v bližini Hormuške ožine, po kateri poteka ena glavnih poti za dobavo nafte.
{twitter}https://twitter.com/HadiNili/status/1141532182349004800{/twitter}
Povelnik iranske revolucionarne garde Hossein Salami je dejal, da sestrelitev drona predstavlja sporočilo za ZDA. "Odločno se bomo odzvali proti vsaki agresiji ... Iran si ne želi vojne z nobeno državo, smo pa popolnoma pripravljeni na obrambo Irana," je povedal za državno televizijo. 
{twitter}https://twitter.com/BBCWorld/status/1141562820145926144{/twitter}
Novica o sestrelitvi prihaja v dneh, ko se napetosti med Iranom in ZDA skokovito stopnjujejo. Ameriška vlada je namreč odgovornost za eksploziji na dveh tankerjih v Omanskem zalivu pripisala Iranu. Za to je predstavila tudi nekaj dokazov, glavni pa je videoposnetek čolna iranske vojske, ki naj bi prišel do enega izmed prizadetih tankerjev, in z njega odstranil neeksplodirano mino. 

Ameriško brezpilotno letalo RQ-4 Global Hawk 
EPA
Drona MQ-4C triton 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta