ISW: Rusi nameravajo razstreliti hidroelektrarno in povzročiti poplave, krivdo pa zvaliti na Ukrajino

M.R.
20.10.2022 14:07

Ameriški analitiki opozarjajo, da naj bi Rusija nameravala uničiti hidroelektrarno pri Hersonu in povzročiti poplave, s tem pa zagotoviti dovolj časa za umik in otežiti napredovanje ukrajinskim silam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski vojaki 
Reuters

Ameriški varnostno-obrambni think-thank Inštitut za vojne študije (ISW) je danes sporočil, da naj bi se Rusi pripravljali na tako imenovani "false flag" napad na hidroelektrarno Kakovka pri mestu Herson. 

Moskva naj bi verjetno bila prepričana, da bi z zrušitvijo jezu lahko omogočila umik svojim vojakom z desnega brega reke Dneper, hkrati pa preprečila ali upočasnila napredovanje ukrajinske vojske prek reke. Za napad pa naj bi nameravala obtožiti ukrajinske sile, v današnjem poročilu piše ISW. 

Ruske oblasti so namreč že včeraj sporočile, da so "dobile informacije, da Kijev načrtuje napad na jez, s čimer bi povzročili uničujoče poplave" pri Hersonu. 

ISW hkrati poudarja, da se ruske oblasti verjetno takšnih opozoril o domnevnem ukrajinskem napadu na hidroelektrarno Kakovka poslužujejo zato, da bi si zagotovile pogoje, v katerih bodo lahko poškodovali jez in krivdo naprtili Ukrajincem. 

Zelenski: Iran služi krvav denar

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je danes obtožil Iran, da od Rusije prejema "krvavi denar" za drone kamikaze, ki jih ruske sile pošiljajo v smrtonosnih napadih na ukrajinska mesta, vključno s Kijevom. 

Testne izstrelitve iranskih dronov
Reuters

Uporabo dronov v vojni proti Ukrajini je Rusija stopnjevala od poletja, ko je Moskva po trditvah ZDA in Kijeva kupila brezpilotnike tipa shahed-136 od Irana. Teheran navkljub dokazom zanika, da je brezpilotnike prodal Rusiji. "Ne verjamem iranskemu vodstvu. Vse to javno zanikajo, govorijo, da Rusiji niso ničesar prodali. A tu vidimo na stotine napadov z droni. V Ukrajini, v Kijevu smo priča napadom na civilno infrastrukturo, na šole, na univerze. Z njimi uničujejo naš energetski sistem," je povedal Zelenski za kanadsko televizijo CTV. 

Ukrajinski policisti med streljanjem na dron v Kijevu
Reuters

Ameriška televizija CNN pa se je pred kratkim sklicevala na vire blizu obveščevalnim službam, da naj bi Iran na Krim poslal vojaško osebje, ki naj bi urilo rusko vojsko za uporabo brezpilotnikov. Predstavnik iranske misije pri Združenih narodih je to zanikal. 

"Iran pošilja drone Rusom. Omogoča jim, da ubijajo Ukrajince. Dogovorili so se, gre za denar. Za krvavi denar, ki ga služi Iran," je še povedal Zelenski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta