Izmenjali zajete vohune

Reuters
18.11.2019 15:42

Menjava ljudi, obsojenih zaradi vohunstva, je spomnila na čas hladne vojne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Norvežan Frode Berg je ves čas trdil, da je nedolžen in da z vohunjenjem nima nič.
EPA

Rusija je z Litvo in Norveško izmenjala tri zapornike, obsojene vohunjenja, v zameno pa dobila dva svoja. Iz ruskih zaporov so tako izpustili Norvežana in dva Litovca, v zameno pa je Litva na meji predala Rusiji dva njena državljana. Dogodek je potekal v slogu izmenjav iz obdobja hladne vojne, s čimer so takrat zaključevali zelo odmevne primere vohunjenja.
Norvežan Frode Berg, 64-letni upokojeni mejni stražnik, je bil aretiran v Moskvi leta 2017 in nato obsojen na 14 let zapora zaradi zbiranja obveščevalnih podatkov za Norveško. Krivde ni nikoli priznal. Predsednica norveške vlade Erna Solberg je novico sporočila na petkovi tiskovni konferenci in povedala, da se je z Bergom pogovarjala po telefonu in da se bo vrnil v domovino takoj, ko bo to izvedljivo. "Zelo smo veseli, da se Frode Berg vrača domov kot svoboden človek,” je še dodala premierka. Bergov odvetnik Brynjulf Risnes pa je za norveški časnik VG povedal, da je Berg opravil še zdravniške preglede in da potrebuje nekaj počitka in miru, preden bo odpotoval domov. Norveška premierka je ob dogodku izpostavila, da takšno ravnanje litovskega parlamenta in predsednika Gitanasa Nausėdana, ki sta posredovala v tej zadevi, kaže na veliko zavezništvo in pravo prijateljstvo, za kar so Litvi zelo hvaležni. Izpostavila je še, da Norveška ni obljubila Litvi v zameno nobene nagrade. Tako Norveška kot Litva sta članici EU in zveze Nato, norveški vojaki pa so sodelovali v posredovanjih Nata na Baltiku in ob tem jasno izrazili zaskrbljenost zaradi ruske agresivnosti. Iz Moskve sicer ves čas sporočajo, da nimajo namena vdreti v baltske države ali na Poljsko, in obtožujejo Nato destabilizacije Evrope.
Novica o Bergovi izpustitvi je sprožila veliko navdušenja in veselja tudi v njegovem domačem kraju Kirkenes."Na to čakamo že dve leti,” je povedal Ojstein Hansen, član Bergove podporne skupine. "To je odlično za vse - njegovo družino, lokalno skupnost in za vse Norvežane." Christina Berg, ki v Oslu čaka na očetovo vrnitev v domovino, pa je povedala, da so vsi presrečni.
Eden od dveh Rusov, ki jih je Litva predala ruskim oblastem, Nikolaj Filipčenko, je bil leta 2017 v Litvi obsojen na desetletno zaporno kazen zaradi vohunjenja. Po navedbah litovskih medijev je Filipčenko delal za rusko obveščevalno službo FSB in poskušal novačiti telesne stražarje litovskega predsednika za vohunjenje za Rusijo. Drugi izpuščeni Rus, Sergej Mojsejenko, je bil prav tako leta 2017 obsojen na deset let in pol zapora zaradi vohunjenja in nezakonitega posedovanja orožja. Po navedbah litovskih medijev je želel zbrati informacije o litovskih oboroženih silah in Natovi letalski misiji v Litvi.
Rusija je poleg Norvežana izpustila še dva Litovca, Jevgenija Mataitisa in Aristidasa Tamosaitisa. Leta 2016 sta bila zaradi vohunjenja obsojena na trinajst in dvanajst let zapora. Mataitis, ki ima poleg litovskega državljanstva še rusko, je bil po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v ruski vojski načelnik, med služenjem pa je zbiral tajne vojaške informacije. Oba izpuščena Litovca sta se po poročanju litovskih uradnikov v petek že vrnila k svojim domačim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta