Izraelska vojska naj bi se umaknila iz bolnišnice Al Šifa

STA, A.L.
15.11.2023 21:07

Izraelski vojaki so se umaknili iz bolnišnice Al Šifa v Gazi in se prerazporedili v njeni okolici, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal novinar, ki je ujet v bolnišnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da izraelske sile v bolnišnici niso našle vojaške opreme ali orožja.
Reuters

Izrael trdi, da je med operacijo v bolnišnici zasegel več kosov vojaške opreme in orožja, palestinske oblasti pa trditve Izraela zanikajo.

"V bolnišnici smo našli orožje ter vojaško tehnologijo in opremo. Našli smo tudi operativni štab s komunikacijsko opremo, ki pripada Hamasu," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Izraelske sile trdijo, da so se ob vstopu v Al Šifo spopadle s pripadniki Hamasa in jih več tudi ubile. Prav tako so sporočile, da "še naprej delujejo v bolnišničnem kompleksu, pridobivajo obveščevalne informacije in preprečuje škodo zdravstvenemu osebju in civilistom, ki se tam skrivajo". Delile so tudi več slik orožja, ki naj bi bilo najdeno v bolnišnici, poroča britanski BBC.

Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem sporočilo, da izraelske sile v bolnišnici niso našle vojaške opreme ali orožja. Ob tem je dodalo, da so vojaki aretirali dva inženirja v bolnišnici, poroča Al Jazeera. Eden od uradnikov Hamasa je za to katarsko televizijo izraelske navedbe označil za farso.

Izraelska vojska je zgodaj zjutraj sporočila, da izvaja "natančno operacijo proti Hamasu v določenem predelu" bolnišničnega kompleksa Al Šifa, okrog katerega že več dni divjajo spopadi, njegova okolica pa je redna tarča izraelskih letalskih napadov.

Med operacijo je vojska zaslišala na desetine civilistov, nekateri med njimi so bili slečeni do spodnjega perila, vsi pa so bili izpuščeni, je za AFP pojasnil novinar, ki trdi, da so se vojaki umaknili iz bolnišnice. Ob tem je dodal, da je vojska za seboj pustila tri zaboje medicinske opreme in vode.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi, je Izrael obljubil uničenje tega palestinskega oboroženega gibanja. Po najnovejših podatkih je bilo v povračilni zračni in kopenski ofenzivi Izraela doslej ubitih 11.500 Palestincev, od tega 4710 otrok, še 29.800 pa je bilo ranjenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta