Izraelsko maščevanje za palestinski raketi

zur
27.01.2023 18:00

Palestinsko predsedstvo je obsodilo molk mednarodne skupnosti glede nasilne racije izraelskih sil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razdejanje po izraelski raciji v okupiranem Dženinu na Zahodnem bregu
Alaa Badarneh

Izraelske sile so izvedle več zračnih napadov na območje Gaze kot odgovor na raketne napade militantnih skupin iz te palestinske enklave, so danes sporočili iz izraelske vojske in dodali, da so omenjene rakete prestregli. Včeraj so izraelske sile na okupiranem Zahodnem bregu ubile deset Palestincev.

Iz Izraela so sporočili, da so njihove sile izvedle najmanj dva kroga zračnih napadov na pripadnike islamističnega gibanja Hamas. Te so izvedli v odgovor na dve raketi, ki naj bi bili iz Gaze izstreljeni proti jugu Izraela, a ju je izraelska zračna obramba prestregla, poroča nemška tiskovna agencija DPA. O mrtvih in ranjenih za zdaj ni poročala nobena stran, prav tako pa Hamas ni prevzel odgovornosti za izstrelitev raket, pa je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer pa sta se tako Hamas kot skrajna skupina Islamski džihad zavezala, da se bosta odzvala na četrtkovo izraelsko racijo v begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih devet Palestincev, še več jih je bilo ranjenih. Kasneje v četrtek je sicer v ločenih nemirih blizu Ramale pod izraelskimi streli umrl še en Palestinec. Po raciji so palestinske oblasti oziroma urad palestinskega predsednika Mahmuda Abasa sporočil, da prekinjajo sodelovanje z Izraelom na varnostnem področju, ki predvideva izmenjavo obveščevalnih podatkov z namenom preprečevanja terorističnih napadov in usklajevanja večjih operacij na območjih pod nadzorom Palestincev, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Eden od ciljev je tudi preprečiti, da bi na teh območjih prevladale militantne skupine. V Washingtonu so se kritično odzvali na napovedano prekinitev sodelovanja. Visoka diplomatka za Bližnji vzhod Barbara Leaf je dejala, da to "v tem trenutku ni pravi korak", in dodala, da bi bilo treba sodelovanje ohraniti ter kvečjemu poglobiti.

Pred tem je palestinsko predsedstvo obsodilo molk mednarodne skupnosti glede nasilne četrtkove racije izraelskih sil. Po navedbah palestinske ministrice za zdravje Mai Alkaile je izraelska vojska namreč vdrla v vladno bolnišnico Dženin in uporabile solzivec na otroškem oddelku, prav tako naj bi preprečevala reševalnim vozilom, da bi prispela do ranjenih. Zato je pozvala k nujnemu sestanku s Svetovno zdravstveno organizacijo in Mednarodnim odborom Rdečega križa. Podobno je dejal namestnik guvernerja Dženina Kamal Abu Al Rub: "Prebivalci živijo v vojnem stanju. Izraelska vojska uničuje vse in strelja na vse, kar se premakne." Izraelska vojska je kasneje navedbe o uporabi solzivca v bolnišnici odločno zanikala.

Število Palestincev, ki so bili letos ubiti, povečalo na 29. To število vključuje tako civiliste kot borce, večino pa naj bi jih bile ubile izraelske sile. Leto 2022 je bilo na Zahodnem bregu najbolj smrtonosno od leta 2005. Lani je bilo po vsem Izraelu in palestinskih ozemljih ubitih najmanj 26 Izraelcev in 200 Palestincev. Večina smrtnih žrtev je bila na Zahodnem bregu, kljub temu da je med smrtnimi žrtvami tudi 49 Palestincev, ubitih v tridnevnem konfliktu v Gazi. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta