Kolona smrti od Zagreba do Aten

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
08.08.2023 17:30

Navijač grškega AEK-a po hudih spopadih z ultrasi zagrebškega Dinama v Atenah umrl zaradi vbodne rane, nocojšnjo tekmo je Uefa odpovedala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški gre mimo mesta pred stadionom Nea Filadelfija, kjer so zabodli 29-letnega navijača. Foto: EPA
Moški gre mimo stadiona, pred katerim so do smrti zabodli 29-letnega navijača.
EPA

Grškega navijača atenskega nogometnega kluba AEK, starega 29 let, so v noči na torek med pretepom z navijači hrvaškega kluba Dinama Zagreba zabodli do smrti, je sporočila grška policija. Ta je po silovitih neredih in krvavih spopadih med ultrasi obeh klubov aretirala 96 ljudi, je povzela Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pred prvo tekmo tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, ki naj bi se odigrala nocoj na stadionu AEK-a v Nea Filadelfiji v predmestju Aten, pa so jo zavoljo tragedije odpovedali, je bilo v nasilnih obračunih med skrajnimi navijaškimi skupinami ranjenih vsaj osem ljudi. Grški televizijski kanal ERT je namreč poročal, da je v bolnišnici končalo pet Hrvatov in trije Grki. Med temi v bolnišnici se zdravniki borijo za življenje 17-letnika, ki je utrpel hude poškodbe glave zaradi udarca s kamnom, je pisal zagrebški Jutarnji list.

Uefa prepovedala prodajo vstopnic gostujočim navijačem

Pri tem je nenavadno to, da je Evropska nogometna zveza (Uefa) za ta par tretjega kroga kvalifikacij že pred slabim tednom dni prepovedala prodajo vstopnic za tekmo gostujočim navijačem. Torej, zagrebški navijači, ki se imajo za Bad Blue Boyse, naj sploh ne bi mogli na tekmo v Atenah, čez teden dni pa na povratno tekmo v zagrebškem Maksimirju prav tako ne navijači iz Aten. S tem je Uefa želela preprečiti prav to, kar se je zdaj tako tragično odvilo. Tudi ni jasno, kot piše portal Protothema.gr, kako se je okoli 120 navijačem iz Hrvaške uspelo izogniti grški policiji, ki je seveda vedela za prepoved. Očitno so organizirano z avtomobili nemoteno prevozili pol države od meje z Albanijo do grške prestolnice. Da je stvar še bolj čudaška: po družbenih omrežjih so celo zaokrožili posnetki avtomobilov hrvaških ultrasov v koloni na grški avtocesti, kolono pa so Grki že poimenovali Kolona smrti. Posnet je tudi nemoten množičen vstop ultrasov na atensko podzemno železnico, pri čemer se vidi, da imajo s seboj različne palice. Še več, Bad Blue Boysi so že na poti do stadiona izzivali in celo napadali meščane Aten, piše hrvaški portal Index.hr.

Večkrat zabodeni 29-letnik je umrl v atenski bolnišnici v noči na torek, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Grška policija je sporočila, da so za vsa krivi huligani iz Zagreba, ki so kljub prepovedi prišli v Atene, čeprav na tekmo sploh ne bi smeli iti. Toda verjetno bi jim uspelo tudi to, saj naj bi jim bili vstopnice priskrbeli navijači atenskega kluba Panathinakos, ki je zagrizen mestni rival AEK-a. Policija je tudi sporočila, da so med aretiranimi državljani več držav: 87 Hrvatov, pet Grkov in po en Avstrijec, Bosanec, Albanec in Nemec. Policija še trdi, da je pri aretiranih poleg palic in ščitnikov našla tudi sekire in celo molotovke. Vse bodo danes dopoldne zaslišali tožilci.

Uprava hrvaškega nogometnega prvaka Dinama je v sporočilu za javnost krvave incidente obsodila: "GNK Dinamo ostro obsoja izgrede, ki so se zgodili v Atenah. Takšni dogodki niso v skladu z vrednotami in etiko, ki jo spodbujamo kot klub in skupnost." Medtem so že določili novi termin odpovedane tekme. V Atenah naj bi bila 15. avgusta, povratna pa v Zagrebu tri ali štiri dni kasneje.

Nasilje je v preteklosti že zaznamovalo številne nogometne tekme v Grčiji. Zato je lani vlada zvišala najvišjo kazen za navijaško nasilje s šestih mesecev na pet let. V noči na 1. februar 2022 so v neredih v Solunu pretepli in do smrti zabodli 19-letnega navijača po tekmi med Arisom in Paokom. Julija je grško sodišče sedem navijačev spoznalo za krive naklepnega umora in obsodilo na dosmrtno ječo. Pet drugih je bilo zaradi sostorilstva obsojenih na več kot 19 let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta