Zelenski kritiziral nevtralnost Izraela v ruski invaziji na Ukrajino

STA, A.L.
24.10.2022 18:54

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes kritiziral nevtralnost Izraela po ruski invaziji na Ukrajino in dejal, da je odločitev izraelskih oblasti spodbudila vojaško partnerstvo med Moskvo in Teheranom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prav tako je Iran obtožil, da je pristal na dobavo brezpilotnih letal Rusiji v zameno za njihovo pomoč iranskemu jedrskemu programu.

"Do njihovega zavezništva preprosto ne bi prišlo, če bi vaši politiki takrat sprejeli odločitev, za katero smo prosili," je Zelenski dejal na virtualni konferenci, ki jo je organiziral izraelski časnik Haaretz.

Po njegovem mnenju je zbliževanje med Moskvo in Teheranom omogočila odločitev izraelskih oblasti leta 2014, da po ruski priključitvi Krima ne bodo "motili Kremlja" in s tem ohranili dobre diplomatske odnose med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran naj bi usposabljal ruske sile za uporabo njihovih brezpilotnih letal

Opozoril je, da Ukrajina še vedno nima sodobnega in učinkovitega sistema zračne in protiraketne obrambe. "Zato Rusija upa, da bo s terorjem v zraku nadomestila svoje izgube na tleh. V osmih mesecih vojne pa je proti nam uporabila že skoraj 4500 raket," je dejal in ponovil zahtevo po izraelski protiraketni tehnologiji Iron Dome, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri tem je Zelenski poudaril, da je Rusija po izčrpanju lastnih zalog raket začela iskati orožje v drugih državah in Teheran obtožil, da je pristal na dobavo brezpilotnih letal Rusiji v zameno za njihovo pomoč iranskemu jedrskemu programu. "Verjetno je prav to bistvo njunega zavezništva," je dodal.

Hkrati je ukrajinski predsednik dejal, da je Rusija po več vojaških neuspehih od začetka septembra naročila približno 2000 iranskih brezpilotnih letal, vendar pri tem ni navedel, ali gre za pretekle ali nove nakupe.

Moskva in Teheran sicer zanikata kakršne koli orožarske posle, čeprav obstajajo dokazi, da je več sto brezpilotnih letal, ki jih je Rusija nedavno poslala nad Ukrajino, iranskega izvora ali izdelave. Prav tako naj bi Iran usposabljal ruske sile za uporabo njihovih brezpilotnih letal, meni Zelenski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta