Na protivladnih protestih v Pragi več tisoč ljudi

STA, J.K.
16.04.2023 18:37

Ob skandiranju "odstop" in "sramota" so protestniki pozivali k izstopu države iz zveze Nato ter k miru v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shod je organizirala majhna zunajparlamentarna stranka PRO.
REUTERS

V središču češke prestolnice se je danes na novih protestih zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti češki desnosredinski vladi in ji očitali, da preveč pozornosti posveča Ukrajini, obenem pa ignorira gospodarske težave svojih državljanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki vladi premierja Petra Fiale očitajo zvišanje cen energentov in živil. Češka se spopada z rekordno inflacijo, predvsem zaradi povišanja cen energije, ki je posledica vojne v Ukrajini. Marca je inflacija v 10,5-milijonski članici EU in Nata dosegla 15 odstotkov. Ob skandiranju "odstop" in "sramota" so protestniki pozivali k izstopu države iz zveze Nato ter k miru v Ukrajini.

Vlado bi bilo treba zamenjati s pravimi strokovnjaki, sedanji ministri niso sposobni obvladati gospodarskih razmer v državi, je po poročanju AFP dejal eden od protestnikov. Shod pod geslom Češka proti revščini je organizirala majhna zunajparlamentarna stranka PRO, ki vladi premierja Fiale očita tudi naraščajoči javnofinančni primanjkljaj in slabo komunikacijo z volivci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta