Najmočnejša nemška stranka CDU izbira predsednika: Kdo bo nasledil Angelo Merkel?

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
15.01.2021 05:00
Volitve v najmočnejši nemški stranki budno spremlja tudi vsa Evropa, ker bi zmagovalec že jeseni utegnil postati novi nemški kancler, saj Angela Merkel, tudi nesporna evropska voditeljica, odhaja iz politike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angela Merkel se je z vrha CDU poslovila decembra 2018, letos se menda poslavlja tudi od politike.
EPA

Največja nemška stranka Zveza krščanskih demokratov (CDU), iz njenih vrst prihaja tudi kanclerka Angela Merkel, bo konec tedna imela kongres. Na njem bodo danes in jutri razpravljali o novih usmeritvah stranke in s tem verjetno tudi Nemčije, če na septembrskih parlamentarnih volitvah znova zmagajo. Ankete CDU namreč ta hip kažejo zmago skupaj s sestrsko stranko CSU z Bavarskega. Predvsem pa naj bi digitalno in po pošti 1001 delegat CDU v soboto izvolil novega predsednika stranke. Merklova je v televizijskem novoletnem nagovoru jasno ponovila, da se za rekordni peti kanclerski mandat ne bo več potegovala.

Lani februarja je namreč po komaj dobrem letu, to je po izvolitvi decembra leta 2018 na kongresu stranke v Hamburgu, odstopila predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK, kot pišejo kratko Nemci). Vanjo je mentorica Merklova polagala velike upe, toplo ji je svetovala tudi poenotenje vladajoče stranke. Načrti o naslednici, imenovani tudi Mini Merkel, so se sfižili, ko je na deželnih volitvah v Turingiji lokalna CDU podprla deželnega premierja, liberalca (FDP) Thomasa Kemmericha. Na videz nič spornega, saj imata CDU in FDP dolgo zgodovino sovladanja celo na zvezni ravni. Toda lepotna napaka in kaplja čez rob v znotrajstrankarskih sporih v CDU je bilo, da je takrat za liberalca glasovala tudi skrajno desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD). Sodelovanje z AdF pa je za CDU tabu. Ker AKK tega ni mogla preprečiti, je pač šla.

​Prihaja velika praznina

Glasovanje v CDU, ki so ga zavoljo covida-19 že nekajkrat preložili, je pomembno ne le za Nemčijo, pač pa tudi za Evropo. Kanclerka Angela Merkel namreč po osemnajstih letih na čelu CDU prav v Hamburgu ni več kandidirala za predsednico stranke. S tem se je začel njen kontrolirani sestop z oblasti. Ostala je zgolj kanclerka in se tudi bolj posvečala evropskim težavam. Te je z različnim uspehom reševala že prej, pa naj je šlo za grško dolžniško krizo ali za begunski val. Karkoli si mislimo o teh rešitvah, je dejstvo, da je bilo vselej po njenem in da kljub vsem napakam to le ni pripeljalo do razbitja EU. Težav EU pa niti zdaj ni malo, v novejšem času jih je še zaostrila kriza zaradi pandemije.

Videti je, da je Merklova s svojo potrpežljivostjo in jasno vizijo dobro upravljala evropski vlak, pa če je bil francoski strojevodja Emmanuel Macron zraven ali ne. Opazovalci zato poudarjajo, da bo z odhodom Merklove v Evropi zazijala velika praznina. Za nameček francoske predsedniške volitve sledijo spomladi prihodnje leto. Nemčija je bila še do novega leta predsedujoča Evropski uniji (EU) in Merklova je evropsko družino kljub hudim razpokam, med drugim tudi zaradi brexita, obdržala skupaj. Z alkemijsko formulo je prepričala suverenistični vladi na Poljskem in Madžarskem, da nista več trmoglavili pri blokadi razdelitve več kot 1800 milijard evrov iz večletnega evropskega proračuna in sklada za okrevanje. Njune kršitve vladavine prava bo tako ocenjevalo Evropsko sodišče v Luksemburgu in ne politični Bruselj. Mnogi se pridušajo, da sta Viktor Orban in Jaroslaw Kacsynski dobila od Merklove potuho. Vendar pa komentator vplivnega evropskega spletnega medija Politico Mutjaba Rahman odgovarja, da bi zaostrovanje spora ultranacionaliste v Varšavi in Budimpešti samo še okrepilo. Tudi tukaj lahko razberemo politično modrost voditeljice Evrope, ki je njen naslednik iz Nemčije prav gotovo ne bo takoj premogel.

​Ni jasnega favorita

V okoliščinah energetske krize in vsesplošne draginje se Friedrichu Merzu odpira priložnost za prevzem oblasti.  
Andreas Gora/Pool

In kdo so kandidati za predsednika CDU? Največ možnost naj bi imel Friederich Merz, ki je bil protikandidat tudi že AKK. Bogatunski odvetnik pa je bil gorak Angeli Merkel že ob začetku njene politične kariere, ki jo je začela kot miljenka legendarnega kanclerja Helmuta Kohla. Sedaj Merz, ki je precej bolj desno od kanclerke, opogumljen z neuspehom AKK znova naskakuje vrh stranke.

Armin Laschet
EPA

Najhujši konkurent naj bi mu bil ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet. Ta, kot piše Der Spiegel, je dolgo veljal za zvestega sledilca Merklove. Razšla sta se pri pogledu na varstvo okolja. Laschetu se zdi, da se zelena politika uveljavlja prepočasi.

Nobert Röttgen
EPA

Tretji konkurent je nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen. Nemška tiskovna agencija DPA piše, da si je na mestu predsednika zunanjepolitičnega odbora parlamenta zgradil ime in prestiž. A da jasnega favorita ni, ugotavlja tudi slovenska tiskovna agencija STA.

Dodajmo, da bosta CDU in CSU o skupnem kanclerskem kandidatu odločali po veliki noči. Pri tem na plan prihajata še dve imeni. Prvo je Marcus Söder, bavarski premier, ki pa zatrjuje, da se ne bo selil v Berlin, drugo pa Jens Spahn, pred tremi leti eden od poražencev v Hamburgu. Spahn, ki živi v zakonski homoseksualni zvezi, sicer pa naj bi bil pri vsem drugem zadrt konservativec, je zdaj zvezni minister za zdravje. V pandemiji je eden najbolj prepoznavnih nemških politikov. Vendar tudi Spahn poudarja, da raje podpira Lascheta. Če ta zmaga na kongresu, ima Spahn obljubljen položaj podpredsednika stranke.

Evropska unija seveda na vse to nima nobenega vpliva. Še več, zavoljo nemških in nato francoskih volitev se ji obeta 12 do 15 mesecev politične ohromelosti. Razen če le ne bo uspelo predsednici Evropske komisije, Nemki Ursuli von der Leyen in morda tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu izkoristiti tega vakuuma in trdneje prijeti krmilo EU v lastne roke in ne le na papirju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta