Največja raziskava o LGBTI opozarja na majhen napredek v Evropi

STA, Gr.G.
14.05.2020 14:33

Več lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb (LGBTI) več ne skriva svoje spolne usmerjenosti in identitete, vendar se še vedno soočajo s strahom, nasiljem in diskriminacijo, kaže anketa Agencije EU za temeljne pravice. Anketa s 140.000 anketiranimi je največja doslej. V Sloveniji se odnos izboljšuje, a diskriminacija ostaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Poročilo z naslovom Dolga pot do enakosti LGBTI preučuje, kako okoli 140.000 oseb LGBTI v 30 državah - 27 članicah Evropske unije, Združenem kraljestvu, Srbiji in Severni Makedoniji - doživlja svoje človekove pravice. Ugotavlja, da je bilo od prve ankete o LGBT, ki jo je agencija Agencije EU za temeljne pravice (FRA) izvedla leta 2012, na splošno doseženega le malo napredka. Čeprav se v nekaterih članicah EU spodbuja enakost spolnih manjšin, je na splošno vidno, da se osebe LGBTI povsod še vedno spopadajo z negativnimi izkušnjami in v vsakdanjem življenju ne morejo biti, kar so.

Reuters

Izogibajo se držanju za roke

Reuters
epa07650062 A participant attends the EuroPride parade in Vienna, Austria, 15 June 2019. The EuroPride parade, a rally against the discrimination of lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) people, is part of the Vienna Pride. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Christian Bruna

Izsledki poročila bodo uporabljeni v strategiji za enakost LGBTI

Ob tem raziskava poziva EU in njene države članice k vzpostavitvi ukrepov za zaščito pravic oseb LGBTI. Poziva jih k oblikovanju kulture ničelne tolerance do nasilja in nadlegovanja pripadnikov skupnosti LGBTI, ter zagotovijo, da bodo žrtve lažje prijavile kazniva dejanja in diskriminacijo prek spletnih orodij za prijave. Poziva tudi k usposabljanju policistov, sprejetju direktive o enaki obravnavi za razširitev zaščite pred diskriminacijo še na druga področja razen zaposlitve, ter ustvarjanju varnega in podpornega okolja za mlade osebe LGBTI v šolah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta