Nasilje nad ženskami: Storilci z zakonitimi napravami sledijo svojim žrtvam

STA, M.R.
24.11.2021 15:45

Letošnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga bomo obeležili v četrtek, izpostavlja digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami in dekleti, so sporočili iz Sveta Evrope. Opozarjajo, da razvoj novih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje, in pozivajo k ukrepom, ki bi ga zaustavili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Osrednja akcija Ženskega foruma SD, s katero so izrazili ničelno toleranco do nasilja nad ženskami in nasilja na podlagi spola.

Robert Balen

Hiter razvoj informacijskih in komunikacijskih tehnologij omogoča tudi nove možnosti za nasilje nad ženskami in dekleti, ki so s tem izpostavljene večjemu tveganju za zlorabe. Ženske in dekleta so v digitalnem svetu lahko izpostavljene zasmehovanju zaradi videza, prav tako pa so lahko žrtve spolnega nadlegovanja, ki med drugim vključuje pošiljanje nezaželenih spolnih podob na spletu, ali celo neželenega deljenja njihovih osebnih informacij, so sporočili iz Sveta Evrope.

Neodvisna strokovna skupina Grevio Sveta Evrope je od mednarodnem dnevu pripravila in objavila novo priporočilo za obravnavo digitalne razsežnosti nasilja nad ženskami, v katerem je ta pojem tudi jasno opredeljen. V poročilu so prav tako predlagani posebni ukrepi za boj proti nasilju, ki temeljijo na štirih stebrih istanbulske konvencije. To so preprečevanje, zaščita, pregon in usklajene politike, so spomnili.

Robert Balen

V Svetu Evrope prav tako opozarjajo na napade na ženske z zakonito pridobljenimi sledilnimi napravami, ki storilcem omogočajo, da zasledujejo svoje žrtve. Strokovna skupina je ob tem izpostavila vrzeli v zakonodajah držav na področju nasilja nad ženskami prek tehnologij in spleta, so še sporočili.

Po njihovih navedbah obseg problema razkrivajo tudi statistični podatki. Poročilo organizacije Women's Aid kaže, da je 45 odstotkov žrtev nasilja v družini med svojim razmerjem doživelo neko obliko zlorabe na spletu, medtem ko jih je 48 odstotkov poročalo, da so bile žrtve nadlegovanja ali zlorabe na spletu po koncu razmerja.

Tudi slovenska policija opozarja na problematiko spolnega nadlegovanja. Spolno nadlegovanje oziroma kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost policija obravnava prioritetno ter še posebej obzirno do žrtev, so zapisali na svoji spletni strani. Očividce in žrtve spolnega nadlegovanja pozivajo, da zločin prijavijo.

Robert Balen

Po podatkih Združenih narodov bo ena od treh žensk v svojem življenju doživela eno od oblik nasilja. V času globalne zdravstvene krize pa številke rastejo. Novo poročilo Združenih narodov (ZN), ki je zajelo 13 držav od začetka pandemije, namreč kaže, da sta dve od treh žensk poročali, da sta doživeli nasilje ali da poznata žensko, ki ga je doživela. Samo ena od desetih se bo po pomoč obrnila na policijo. Pandemija, ki smo ji priča, je nasilje nad ženskami še bolj prikrila, zato opozarjajo ZN.

ZN so 25. november za mednarodni dan za končanje nasilja nad ženskami in deklicami razglasili leta 1999. S tem datumom se vsako leto pričenja 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami, ki se končajo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta