Nemški promigrantski župani prejeli grožnje s smrtjo

STA, A.L.
20.06.2019 15:38

Najmanj trije vidnejši nemški župani, ki so odprti do migrantov, so prejeli grožnje s smrtjo, se je izvedelo danes. Potem ko je policija pred dnevi zaradi umora lokalnega politika aretirala skrajnega desničarja, je več lokalnih politikov priznalo, da so v preteklosti prejeli grožnje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Grožnje s smrtjo proti lokalnim politikom so sramotni poskusi ustrahovanja," je ocenil zunanji minister Heiko Maas. Po njegovem prepričanju bi morali še bolj odločno podpreti vse, ki se angažirajo v skupnostih.
Nemčijo pretresa vest, da je lokalnega politika Walterja Lübckeja v začetku meseca v Kasslu domnevno umoril skrajnež, ki bi bil lahko povezan z desničarsko teroristično celico Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Povod za umor naj bi bila jeza zaradi povečanega števila beguncev in migrantov.
Sedaj pa je več drugih lokalnih politikov, ki so jih v preteklosti zaradi izkazovanja dobrodošlice prosilcem za azil že napadli ali jim grozili, ponovno prejeli grožnje. Med njimi je županja Kölna Henriette Reker, ki jo je oktobra 2015 v vrat zabodel simpatizer skrajno desne scene in je od takrat pod policijsko zaščito.
Nove grožnje je prejel tudi župan manjšega mesta Altena Andreas Hollstein, ki so ga leta 2017 zaradi dela z begunci ranili z nožem. Župan Cottbusa Holger Kelch pa je od leta 2017 prejel tri grožnje s smrtjo, skupaj z družino pa ga varuje policija.
Zvezno tožilstvo je ta teden sicer sporočilo, da so prevzeli primer umora Lübckeja, ki ga obravnavajo v smeri političnega umora.
65-letnega Lübckeja so našli mrtvega 3. junija ob enih ponoči na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo. Hessenski tožilec Horst Streiff je takrat pojasnil, da ni dokazov, ki bi kazali na samomor tega člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta