Nobelova nagrada za medicino Katalin Karikó in Drewu Weissmanu za prispevek pri razvoju mRNK cepiv

A.K.
02.10.2023 12:04

Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino 2023 sta prejela Katalin Karikó in Drew Weissman za njuna odkritja v zvezi z modifikacijami nukleozidnih baz, ki so omogočile razvoj učinkovitih mRNA cepiv proti covidu-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitnika nobelove nagrade za medicino Katalin Kariko in Drew Weissman
REUTERS

Danes je že jasno dokazano, da bi brez mRNA cepiv epidemija covida-19 terjala še višji davek, kot ga je. Zgodba se vleče že vsaj tri desetletja, vse od odkritja sintetične mRNK. Raziskovalci so vedeli, da ima velik potencial, a na poti je stala velikanska ovira - človeško telo se je na sintetično ribonukleinsko kislino odzivalo izredno burno. Idejo so skoraj povsem opustili. Potem je prišla epidemija koronavirusa in dva izjemna raziskovalca Katalin Karikó and Drew Weissman. Kljub številnim oviram je raziskovalcema uspelo poiskati rahlo spremenjeno verzijo nukleotidov, ki niso vrgli s tečajev imunskega sistema prejemnika.

Zapis mRNK: Od skoraj opuščene ideje do rešitve za covid

Ta genska tehnologija je v začetku 90-ih let povzročila veliko vznemirjenja in v teoriji se res sliši zelo preprosta. Sporočilna (messenger) RNK služi celici za razpošiljanje kod za izdelavo proteinov. Glavni genski zapis celice je hranjen v obliki DNK, mRNK pa je le kopija kratkih koščkov genskega zapisa. Te kratke kode so pravzaprav recepti oziroma matrice za izdelavo proteinov, ki jih potrebuje celica.

REUTERS

Z odkritjem sintetične mRNK in vnosa teh molekul brez avtoimune reakcije, torej lahko znanstveniki pretentajo celico in ji pošljejo navodila, naj si kar sama izdela proteine, ki jih potrebuje - za izdelavo zdravil, cepiv ... možnosti so neskončne. V primeru cepiva zoper covid-19 je bilo to odkritje ključno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta