Novi sodelavec se imenuje kobot

Nina Ambrož Nina Ambrož
27.08.2019 14:13

Trg kolaborativnih robotov strmo raste in se bo do leta 2025 povečal za več kot 44 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja kobotov Universal Robotsa poteka v mestu Odense na Danskem, ki je znano tudi kot rojstni kraj slavnega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Majhni in učinkoviti, kot kakšna tretja roka delavca, so koboti ali z drugimi besedami robotske roke oziroma kolaborativni roboti, primerni tudi za manjša podjetja. V gospodarstvu, ki pospešeno hodi po poti avtomatizacije in novih tehnologij, so roboti utečeni del proizvodnega procesa zlasti v velikih ali večjih podjetjih. Danska družba Universal Robots je pred petnajstimi leti pričela uvajati nove kategorije robotov v manjša in srednja podjetja, ki si dražje moderne investicije težko privoščijo. Danes obvladuje vsaj polovico globalnega trga kobotov. Marsikdo ima doma preprosto, najbolj enostavno različico kobota - robotskega čistilca tal, ki sodi v isto družino.

Pomočnik v skladišču, po možganski kapi ...

Klasični roboti običajno opravljajo ponavljajoča se, monotona, težaška dela, so statični in praviloma programirani za eno pravilo za daljše obdobje ter nadomeščajo človekovo fizično moč. Koboti pa so fleksibilni in s človekom sodelujejo, pravijo pri Universal Robotsu. Dvignejo lahko (le) tri do kakšnih deset kilogramov. Tako naj ne bi bili konkurenca zaposlenim, ampak sodobna pomoč. Esben Ostergaard, soustanovitelj podjetja Universal Robots, pravi, da kobot in človek lahko delata v neposredni bližini, koboti so ekonomični, prilagodljivi in uporabniku prijazni. Za delo v njihovi bližini ni treba postavljati ograd in ne potrebujejo velike varnostne razdalje. Za njihovo namestitev je potrebnega malo programiranja, kar zmanjšuje stroške integracije. Zlahka jih je mogoče programirati in preprogramirati za delo na različnih področjih.

Danci obvladujejo globalni trg

Po ocenah tujih študij bo vrednost svetovnega trga kobotov do leta 2025 dosegla vsaj osem milijard evrov ali še več, kar pomeni izjemno rast, v šestih letih več kot 44-odstotno. Strmo se vzpenja tudi Universal Robots, glavni igralec na tem področju. Lani so imeli dobrih 210 milijonov evrov prihodkov, kar je za 38 odstotkov več kot predlani, ko so jih obrnili nekaj čez 150 milijonov. Za letos v danski družbi z več kot 670 zaposlenimi predvidevajo vsaj 25-odstotno ali celo 30-odstotno rast prihodkov. V prvi polovici leta 2019 je Universal Robots prodal 37.000 kobotov po svetu, sicer pa njihove male robote uporablja že več kot 73.000 podjetij v različnih proizvodnih panogah, znanosti in izobraževanju v 130 državah.
Med ključnimi akterji v proizvodnji kobotov so še ameriški Rethink Robotics, švicarski ABB in Mabi, nemška Kuka, japonska Yaskawa ... Eksponentna rast je posledica nenehnega napredka na področju računalništva in umetne inteligence ter zniževanja cen. Upoštevati velja še pomanjkanje ljudi za določena delovna mesta. Kobote je danes mogoče kupiti že za kakšnih 20.000 evrov, vendar so cene odvisne še od dodatne opreme in programov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta