Novoletni izgredniki v Franciji požgali "le" 690 avtov

STA
02.01.2023 10:50

Strasbourg na francosko-nemški meji velja za kraj, kjer se je v 90. letih prejšnjega stoletja porodila ideja novoletnega zažiganja vozil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Francoski izgredniki so med novoletnim slavjem zažgali 690 avtomobilov, kar je za dobro petino manj kot na prehodu iz leta 2021 v 2022, je v nedeljo za francosko televizijo BFMTV povedal notranji minister Gerald Darmanin. Zažiganje avtov je v francoskih mestih tako rekoč novoletna tradicija.

Profimedia

V Strasbourgu, kjer je policija ob prejšnjem praznovanju novega leta beležila posebej visoko število požigov, je noč minila relativno mirno, je povedal minister.

Ravno Strasbourg na francosko-nemški meji velja za kraj, kjer se je v 90. letih prejšnjega stoletja porodila ideja novoletnega zažiganja vozil. Ti izgredi so dobili nov zagon v času socialnih nemirov, ki so Francijo zajeli leta 2005.

Tokrat je bilo sicer v najdaljši noči leta na ulicah francoskih mest kar 90.000 policistov, ki so skupno opravili 490 aretacij. Po ocenah ministra je samo v Parizu prihod novega leta na prostem praznovalo dva milijona ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta