Olaf Scholz prisegel kot novi kancler, četrtič bo Nemčijo vodil socialdemokrat

V. B.
08.12.2021 14:15

Vladna koalicija, poimenovana Semafor, ima poleg kanclerja še 16 ministrov in ministric.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prisega pred predsednico parlamenta Baerbel Bas je bila le še formalnost.

Epa

V precej sproščenem vzdušju so poslanci nemškega zveznega parlamenta, bundestaga, socialdemokrata Olafa Scholza tudi uradno izvolili za novega nemškega kanclerja. Skupno je glas oddalo 707 poslancev od 736. Po pričakovanjih je šlo brez težav, 395 jih je bilo za, 303 proti, šest se jih je vzdržalo, trije glasovi so bili neveljavni. Nova bolj leva nemška koalicija, v kateri so poleg Scholzeve stranke SPD še liberalci in Zeleni, ima v parlamentu 416 poslancev, za potrditev Scholza bi potrebovali najmanj 369 glasov. Nekaj po poldnevu je tudi uradno prisegel. Pri tem pa v prisegi ni izrekel dodatka "naj mi Bog pomaga". Čeprav je Scholz odraščal v protestantski veri, je kasneje izstopil iz Cerkve. Pred njim se je temu stavku odrekel le še Gerhard Schröder.

Scholz je nato skupaj s svojo ministrsko ekipo znova odšel k predsedniku države, ki jim je predal potrdila o imenovanju na položaje, da so lahko kasneje uradno prisegli. Večinoma so pot od parlamenta do palače opravili v limuzinah, le minister za prehrano in kmetijstvo iz vrst Zelenih Cem Özdemir je na sprejem prišel s kolesom.

Scholz s tem postaja četrti socialdemokratski kancler povojne Nemčije, za Willyjem Brandtom, Helmutom Schmidtom in Gerhardom Schröderjem. Nasledil je legendarno krščansko demokratko Angelo Merkel, ki se pri 67 letih umika iz nemške politike.{api_embed_photo}735106{/api_embed_photo}

Po pričakovanjih bo politika nove vlade, v kateri je poleg kanclerja še 16 ministrov in ministric, bolj okoljska in socialna, četudi jo verjetno čakajo trenja glede morebitnega zviševanja davkov.

Prvi resni test za novo vlado bo vsekakor boj s pandemijo covida-19, saj Scholz podpira idejo o obveznem cepljenju, koalicijski partnerji pa se še niso jasno izrekli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta