Orban: "Leto 2022 je bilo najtežje, leto 2023 bo najnevarnejše. Premagati moramo vojno in inflacijo!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
18.02.2023 17:56

V letnem nagovoru je madžarski predsednik vlade Viktor Orban prebivalcem zagotovil, da bo Madžarska ostala otok miru in varnosti. Seveda ni pozabil spomniti na tiste, ki jim ne želijo dobro; levica, Bruselj,Soros.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarski premier Viktor Orban v Budimpešti pred članstvom Fidesz nagovoril madžarski narod.
Szilard Koszticsak

"Leto 2022 je bilo najtežje v 32 letih od zamenjave režima, saj je Zahod stopil v vojno s sankcijami. Leto 2023 pa bo najnevarnejše. Ob migracijah, ki postajajo stalnica, sta dve nevarnosti, skozi kateri se moramo prebiti, ju premagati. To sta vojna in inflacija ... Situacija je resna, a ni brezupna. Prosimo vas, zaupajte nam! Izogibali se bomo vojni, Madžarska bo ostala otok miru in varnosti, znižali bomo tudi inflacijo," je v nagovoru narodu pred člani Fidesza v Budimpešti danes popoldne dejal predsednik madžarske vlade Viktor Orban.

Orban je spomnil, da je Madžarski leta 2020, po desetih letih vladavine njegove Fidesz, ko so se prebili "skozi ruševine, ki so jih pustili socialisti" kazalo, da se je z delom in trudom vrnila na pota velika slovesa, ki ga je nekdaj uživala Madžarska. "Preoblikovali smo madžarsko državo in s pogumnim kljubovanjem Bruslju zgradili trdno gospodarstvo." A prišel je covid in izbruhnila vojna. Vse se je spremenilo. V politiki in gospodarstvu," je dejal madžarski premier. In dodal, da so zaradi tega morali ponovno razmisliti o gospodarski, obrambni, vojaški in celotni zunanji politiki. "V luči vojne smo morali ponovno preučiti vse glavne cilje, ki smo si jih zadali leta 2010, po prvi dvotretjinski zmagi."

Orban, ki je od napada Rusije na Ukrajino vseskozi nasprotoval sankcijam EU zoper Rusijo, je tudi tokrat dejal, da Madžarska priznava svoji vzhodni sosedi pravico do samoobrambe, "a ukrajinskih interesov ne bomo postavljali pred madžarske. 

"Za nas humanitarna podpora Ukrajini ne pomeni tudi prekinitve vezi z Rusijo, ker bi bilo to v nasprotju z našimi nacionalnimi interesi, ki si jih imamo pravico opredeliti sami. Zato ne bomo pristali na plinske, naftne ali jedrske sankcije, ki bodo uničile Madžarsko. Ohranili bomo gospodarske odnose z Rusijo in to svetujemo vsemu zahodnemu svetu, saj brez odnosov ne bo prekinitve ognja in mirovnih pogajanj." Obenem je ocenil, da zgolj premierje med državama, ki sta v vojni, lahko reši življenja. Potrdil je zavezanost Madžarske članstvu v Natu, a hkrati spomnil, da je Nato obrambno zavezništvo, ustanovljeno za zaščito držav članic. "Nikakor pa to ni vojno zavezništvo, vojna koalicija, zato članstvo v njem ne pomeni drugih obveznosti kot skupne obrambe." 

Mir bo, po njegovo, prišel v Ukrajino, ko se bosta o tem dogovorili ZDA in Rusija. In kasneje ko se bo to zgodilo, večjo ceno bomo plačali Evropejci, saj so bruseljske sankcije, uperjene proti Rusiji, udarile po državah članicah EU. Zaradi teh istih sankcij Madžari plačujejo visoko ceno. Samo v letu 2022 naj bi jim sankcije iz žepa odnesle 4000 milijard forintov. In namesto, da bi Bruselj pomagal, je Madžarsko kaznoval z zamrznitvijo evropskih sredstev, "saj zaničuje madžarsko pravno državo," je bil jasen Orban, ki meni, da bi države članice morale nadzorovati skorumpiran Bruselj, ne da slednji nadzoruje članice. 

"Namesto, da Bruselj izvaja sankcije, bi moral v vojno z inflacijo. Pri tem je madžarski premier spomnil na vrsto ukrepov, s katerimi je madžarska vlada, ob lanskoletni 25 odstotni inflaciji, ki je po mnenju ekonomistov posledica Orbanove zgrešene ekonomske politike, pomagal madžarskim družinam. Kljub nasprotovanju levice, tako Orban, bo madžarska vlada vztrajala pri zamrznitvi zgornjih cen določenih živil, zamrznitvi obrestnih mer za fizične osebe, obenem je napovedal enotno državno in okrajno vozovnico za avtobus in vlak. "Kajti kljub vsem udarcem in zlonamernim kritikom, ki so zamenjali stran in nas že pokopali, je madžarsko gospodarstvo ob boleči inflaciji, v letu 2022, podrlo tri rekorde; zaposlenost ni bila še nikoli tako visoka, izvoz je podiral rekorde in še nikoli prej ni bilo toliko naložb na Madžarskem kot v lanskem letu," je dejal Orban. Ki je prepričan, da bo njegovi vladi uspelo v letošnjem letu inflacijo znižati na enomestno številko. 

Ob ponovni napovedi vojne proti teoriji spola in homoseksualnosti v kateri bo "v imenu zaščite otrok," potreboval pomoč tako staršev, starih staršev kot učiteljev, katerih  enoletno borbo za izboljšanje tako materialnega položaja kot položaja izobraževanja nasploh ni omenil niti z eno besedo, je napovedal zmago. In svoj govor, kot že velikokrat doslej zaključil z besedami: "Naprej Madžarska, naprej Madžari!" 

 

 

  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta