Pasti sodobnih tehnologij za kriminalce in nedožne: Pozor, kamere vas gledajo!

Tamara Krivec, Dnevnik
17.01.2022 18:30

Googlovi zemljevidi so se že večkrat izkazali za priročne detektivske pripomočke, ujeli so tudi zloglasne mafijce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kamere vidijo več, kot si sploh lahko mislimo.

Reuters

Spretno, dve desetletji dolgo izmikanje roki pravice se je sredi decembra z aretacijo končalo za sicilijanskega mafijca Gioacchina Gammina. Po dveletni preiskavi so 61-letnega ubežnika izsledili v španskem kraju Galapagar, kjer je na soncu užival pod lažnim imenom. Obsežne preiskave po izdaji evropskega naloga za prijetje leta 2014 so italijansko policijo pripeljale do Španije, ključni za veliki preboj in natančno lokacijo morilca pa so bili Googlovi zemljevidi. Policisti so prav tam naleteli na posnetek dveh moških, ki klepetata pred trgovino s sadjem in zelenjavo. Za starejšega so bili prepričani, da je Gammino, ki ima blizu trgovine še restavracijo. Na facebook strani sicer zaprte gostilne, kjer so stregli tudi "sicilijansko večerjo", so policisti naleteli na še eno fotografijo osumljenca v kuharskih oblačilih. Šlo je za Manuela, lastnika trgovine in restavracije, v resnici pa za (nekdanjega) gangsterja. Izdala ga prepoznavna brazgotina na levi strani brade.

"Veste, ne visimo cele dneve na računalniku, da bi prek Googlovih zemljevidov iskali morebitne ubežnike. Do Gammina nas je v osnovi vodila dolga in naporna preiskava, posnetek je bil le pika na i," je bil o preiskavi jasen njen vodja, palermski tožilec Francesco Lo Voi. Mafijec je bil nad aretacijo nadvse začuden: "Kako ste me našli? V stiku z družino v Italiji nisem bil že deset let!" Prepričan je bil, da je po 20 letih na varnem. V Španiji se je poročil, postal kuhar, si uredil življenje. A ga je ujela preteklost.

Gammino je bil član sicilijanskega klana Stiddo, ki se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja podal v krvavi boj z bolj znano Coso Nostro. Leta 2002 mu je med snemanjem filma uspelo pobegniti iz zapora Rebibbia v Rimu, kjer je preživljal dosmrtno zaporno kazen zaradi umora. Nad njim trenutno bdijo španske oblasti, Italijani pa upajo, da jim ga bodo v domovino izročili do konca februarja. Gioacchino Gammino ni edini mafijec, ki ga je novodobna tehnologija stala svobode. Marca lani so v Dominikanski republiki ujeli italijanskega mafijca Marca Ferena Claudea Biarta, člana klana 'Ndrangheta, ki so ga zaradi tihotapljenja droge na Nizozemsko lovili vse od leta 2014. Pokopali so ga videi kuharskih podvigov, ki jih je objavil na platformi Youtube. Bil je sicer toliko previden, da na posnetkih ni njegovega obraza, pozabil pa je zakriti svoje edinstvene tetovaže.

Zgodba z nesrečnim zaključkom za italijanskega gangsterja pa ni edina tovrstna, saj so se Googlovi zemljevidi tudi že v preteklosti izkazali za zelo priročne detektivske/kriminalistične pripomočke. Leta 2018 so kamerunski preiskovalci z njihovo pomočjo rešili grozljiv umor dveh žensk in otrok, posnetek katerih v družbi oboroženih moških se je bliskovito širil po družbenih omrežjih. Podobe s posnetka (stavbe, drevesa) so primerjali s satelitskimi posnetki in zemljevidi okolice, identificirali pa tudi napadalce. V zadnjih letih so v ZDA tako odkrili dva avta, potopljena v jezero (enega na Floridi, drugega v Michiganu), v njiju pa sta bili trupli devet in 22 let pogrešanih moških. Njuni družini sta si končno lahko oddahnili in potegnili črto pod skrivnostnima izginotjema. V Švici so pred leti s pomočjo zemljevidov policisti sredi njive koruze odkrili nasad marihuane, leta 2010 pa je Googlov avto med snemanjem po ulicah Brooklyna ujel trojico med preprodajo heroina. V ameriškem Oklahoma Cityju so leta po oboroženem ropu na podobah z ulice v času zločina odkrili osumljenca, v nizozemskem Groningenu pa je Googlov avto posnel dvojico v zasedi, ki je nekaj trenutkov zatem napadla in oropala štirinajstletnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta