Po petih mesecih premora spet na križarjenje po Sredozemlju

18.08.2020 15:34

MSC Grandiosa, katere posadka in vsi potniki so opravili test na novi koronavirus, se bo med sedemdnevno plovbo zasidrala v treh italijanskih pristaniščih in v enem malteškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
MSC Grandiosa v Genovi tik pred vnovičnim komercialnim izplutjem
Foto: EPA

Na prvo križarjenje po Sredozemlju je po skoraj petih mesecih premora minuli konec tedna iz Genove odrinila prva velika ladja za križarjenja. MSC Grandiosa se bo po poročanju televizije BBC med sedemdnevno plovbo zasidrala v treh italijanskih pristaniščih in v malteški prestolnici Valletti.
Predstavniki podjetja MSC Cruises, ki ladjo upravlja, so sporočili, da so vsi potniki in člani posadke pred vkrcanjem opravili test na novi koronavirus. Ta se še širi po Italiji. V nedeljo so, denimo, pristojne oblasti poročale o kar 600 novih primerih. Italijanske oblasti so zato odredile zaprtje vseh plesnih dvoran in nočnih klubov v državi. Prav tako bo med šesto uro zvečer in šesto uro zjutraj na vseh javnih mestih, kjer ohranjanje fizične distance ni mogoče, obvezna uporaba zaščitnih mask. Iz podjetja MSC Cruises sporočajo, da se je tokrat na Grandioso vkrcalo samo 2500 potnikov, kar je 30 odstotkov manj kot običajno. Bodo pa tako lažje izvajali vse nujne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.
Izplutje Grandiose velja za prvi korak k ponovni oživitvi industrije križarjenj, ki po navedbah mednarodnega združenja turističnih ladjarjev CLIA vsako leto ustvari za približno 150 milijard dolarjev prihodkov.
Za Italijo, ki jo je epidemija novega koronavirusa še posebej hudo prizadela, je to zelo pomembno. Zaseda namreč sedmo mesto na lestvici držav, ki izvedejo največ križarjenj na svetu. Leta 2018 so njena podjetja na pomorska križarjenja popeljala kar 800 tisoč potnikov. Minuli teden je italijanska vlada podjetjem za organizacijo križarjenj izdala dovoljenje, da lahko začnejo znova delovati 15. avgusta. Podjetje MSC Cruises namerava svoje naslednje križarjenje izvesti 29. avgusta iz pristanišča Bari, sicer pa je do sredine oktobra odpovedala vsa svoja križarjenja po Sredozemlju. Industrija križarjenj je zaradi pandemije novega koronavirusa utrpela ogromne izgube. Nekaj podjetij za organizacijo križarjenj se je znašlo na udaru kritik, češ, da niso ustrezno poskrbela za potnike, ki so tako v prvih mesecih pandemije obtičali na ladjah v Aziji in ZDA. Na krovu 48 ladij za križarjenja, katerih upravitelji so člani združenja CLIA, se je po podatkih Univerze Johna Hopkinsa do 11. junija z novim koronavirusom okužilo 3047 ljudi, 73 pa jih je umrlo.
Predstavniki podjetja MSC Cruises so še sporočili, da so sprejeli nove varnostne protokole, vključno z vsakodnevnim merjenjem telesne temperature potnikom in članom posadke, ki po njihovih besedah presegajo nacionalne in industrijske standarde. Križarjenje MSC Grandiose bo hkrati odločilen test za industrijo, predvsem zaradi nenehne zaskrbljenosti za varnost potnikov. Kajti še konec julija je bilo manjše norveško podjetje Hurtigruten prisiljeno odpovedati vsa svoja na novo načrtovana križarjenja, potem ko so pri 33 članih posadke na krovu njegove ladje MS Roald Amundsen potrdili okužbo z novim koronavirusom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta