Po zaostrovanju napetosti med Izraelom in Hezbolahom zaskrbljeni odzivi

STA, A.L.
23.09.2024 15:15

Stopnjevanje spopadov med Izraelom in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah je izjemno zaskrbljujoče, je po današnjih smrtonosnih izraelskih napadih na Libanon sporočila Rusija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več držav je že v nedeljo izrazilo zaskrbljenost nad stopnjevanjem sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom.
Reuters

Iran je posvaril na nevarne posledice izraelskih napadov. Iraški šiitski verski voditelj ajatola Ali Sistani pa je pozval h končanju izraelske agresije na Libanon.

"Razmere se iz dneva v dan hitro slabšajo. Napetost narašča, nepredvidljivost se povečuje. To nas izjemno skrbi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je medtem izraelske napade na Libanon označil za nore in posvaril na nevarne posledice napadov.

Izraelska vojska napadla več kot 300 ciljev Hezbolaha 

Zaskrbljenost je izrazil tudi Sistani, ki je pozval k "vsem možnim prizadevanjem za končanje barbarske agresije in zaščito libanonskega ljudstva". Hkrati je vernike pozval, naj "prispevajo k lajšanju trpljenja Libanoncev in pomagajo zadovoljiti njihove humanitarne potrebe".

Več držav je sicer že v nedeljo izrazilo zaskrbljenost nad stopnjevanjem sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom.

Zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu ni v najboljšem interesu Izraela, je denimo sporočila Bela hiša. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je posvaril na nevarnost, da bi se Libanon lahko spremenil v drugo Gazo, zaskrbljenost nad stopnjevanjem napetosti pa so izrazili tudi v Bruslju in Londonu.

Izraelski napadi na jug Libanona so danes po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje terjali 182 smrtnih žrtev, več kot 700 ljudi je bilo ranjenih. Izraelska vojska je po lastnih navedbah napadla več kot 300 ciljev Hezbolaha v Libanonu, pozneje pa je napovedala tudi obsežne napade na območje doline Beka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta