Poglejte, kako evropske države ob epidemiji uravnavajo in sproščajo ukrepe ...

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
15.04.2020 15:20

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj izdala smernice, ki bi jih bilo dobro upoštevati pri rahljanju ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Danskem šolske klopi ne bodo več dolgo prazne.
Reuters

Ena od šestih smernic je nadzor nad širjenjem, druga, da so zdravstveni sistemi sposobni zaznati, testirati, izolirati in obravnavati vsak primer okužbe ter izslediti vsak stik z okuženim. Med smernicami je še, da je treba kar se da zmanjšati tveganje za izbruh okužb v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih podobnih ustanovah. Četrta smernica govori o tem, da je treba vzpostaviti preventivne ukrepe na delovnih mestih, šolah in drugih krajih, kamor morajo hoditi ljudje. Poleg tega je pomembno, da so ljudje poučeni, vključeni in opolnomočeni za prilagoditev novim pravilom. Ena od smernic WHO, ki jih je dobro upoštevati pri rahljanju ukrepov, je tudi nadzor nad tveganjem vnosa okužb iz tujine. Pri smernicah, ki so zgolj priporočila, gre večinoma za to, kar se je mogoče naučiti iz kitajskega in južnokorejskega izhoda iz strogih omejitev in njunega izogibanja drugemu valu okužb.
​Vsaka država sicer ravna po svojem razmisleku. V Evropi je kar nekaj držav, ki so začele postopno opuščanje restriktivnih ukrepov.

Danska

Danska vlada naj bi nekatere omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, odpravila danes. Najprej bodo ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole. Druženja več kot desetih ljudi ostajajo prepovedana, prav tako cerkveni obredi, zaprti ostajajo tudi trgovski centri, kinematografi in drugi prireditveni prostori, in to vsaj do 10. maja.

Češka

Avstrija

Odprli so tudi tehnične trgovine, nošenje mask je obvezno.
EPA

Norveška

Otroci komaj čakajo začetek šole 
EPA

Nemčija

Brandenburška vrata v Berlinu kmalu ne bodo več samevala. 
EPA

Španija

Spet na delu 
EPA

Italija

Odprte so tudi papirnice in knjigarne.
EPA

Francija

Francija ostaja blokirana. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta