Pomočniku terorista na Dunaju leto dni zapora

Asja Lednik
04.10.2021 19:05
Sodišče na Dunaju je danes na prvi stopnji na leto dni zapora obsodilo 26-letnega Čečena, ki naj bi bil pomočnik terorističnega napadalca, ki je 2. novembra lani v središču mesta ubil štiri ljudi, 23 pa ranil. Sodba sicer še ni pravnomočna, a ker je obsojeni kazen že prestal v priporu, so ga že izpustili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

26-letnik je bil obsojen le zaradi sporne fotografije, na kateri je bila čečenska zastava s simboli džihadistične skupine Islamska država (IS) in ki jo je leta 2015 delil na spletu. V ostalih točkah obtožnice pa je bil oproščen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tožilstvo je tako doseglo obsodbo, ker je moški, ki je v Avstrijo prišel leta 2008, delil propagandni material IS. Je pa tudi tožilstvo priznalo, da ni neposrednih dokazov, da bi moški sodeloval v terorističnem napadu, ki je v začetku novembra lani pretresel avstrijsko prestolnico, je pa sodeloval v skupini, ki naj bi podpirala skrajna stališča IS in v kateri je bil tudi napadalec na Dunaju.

Obsojeni je sicer v sodnem procesu zanikal vse obtožbe. Kot je zatrjeval, je "povsem normalen musliman", ki nima nobenega opravka s terorizmom. Glede napadalca, ki je bil na koncu ubit v spopadu s policijo, je dejal, da "ga ni dobro poznal". O njem je povedal, da "ni veliko govoril".

Mladega Čečena so sicer prijeli že 3. novembra in od tedaj je bil v priporu. Ta se mu je zdaj vštela v kazen in so ga že izpustili na prostost.

Njegov odvetnik je kljub temu napovedal pritožbo, v kateri bo zahteval razveljavitev sodbe. Tožilstvo pa se po razglasitvi sodbe ni odzivalo, še poroča APA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta