Pred referendumom: San Marino je ena od štirih držav v Evropi, kjer je splav prepovedan

21.09.2021 10:25
V San Marinu poteka vroča debata o legalizaciji splava. V nedeljo bo o tem na referendumu odločalo 33 tisoč prebivalcev. Ta majhna država v italijanskih Apeninih je ena od štirih evropskih držav, kjer je splav prepovedan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

"Lahko ga prepovemo, vendar se bodo splavi še vedno dogajali. Nevarni splavi v San Marinu obstajajo," je dejala Gloria Giardi, članica zveze sanmarinskih žensk (UDS), ki si že leta prizadeva za legalizacijo splava, pa jim to vsakič prepreči konservativna vlada, poroča spletni portal Euronews.

San Marino je poleg Andore, Malte in Vatikana evropska država, kjer je splav povsem nelegalen - tudi v primeru posilstva, incesta, hude poškodbe zarodka ali ogroženega zdravja matere. Ženskam v San Marinu ob poskusu splava grozi zaporna kazen, zato se mnoge odločijo, da bodo poseg izvedle v Italiji, kjer je splav legaliziran od leta 1978, poroča Euronews. "Na ta zakon čakamo že 43 let. Zdaj ne bi smeli zahtevati referenduma - to bi že moralo biti uzakonjeno," je dejala Giardijeva.

Situacija pa ni rožnata niti čez mejo, saj imajo italijanski ginekologi pravico do ugovora vesti in zavrnitve posega. Kar 71 odstotkov tamkajšnjih ginekologov je nasprotnikov splava, so zapisali pri Euronews

Splav v tujini za mnoge finančno nedostopen

Za portal je spregovorila mati dveh otrok, ki je želela ostati neimenovana. Pri 39-ih letih je ugotovila, da je vnovič noseča, vendar tokrat njen ginekolog ob pregledu ni zaznal bitja srca zarodka. Ker si ni želela še enega otroka, poleg tega pa je bila zaskrbljena zaradi zdravja zarodka, je morala na splav z avtobusom v eno uro oddaljen Rimini.

Ker San Marino ni v Evropski uniji, tamkajšnje ženske niso upravičene do brezplačne zdravstvene oskrbe v Italiji. Za vrsto preiskav in posegov je morala 39-letnica plačati okrog tisoč evrov, je pojasnila Euronewsu.

Zanje je spregovorila tudi kardiologinja iz San Marina Francesca Nicolini, ki je pojasnila, da na zdravstveno stanje prebivalcev močno vpliva finančna kriza: "Plače so nizke. Mnogo ljudi nima dovolj denarja, da bi si lahko privoščili splav v Italiji. Vendar denar ni edini problem. Narediti splav je težka odločitev in ženske nimajo pri tem nikakršne podpore. Same so v tem."

Kontroverzna kampanja proti uzakonitvi splava

San Marino je močno povezan z vero. Cerkev ima tam še vedno velik vpliv, tudi na politiko. "Življenje slavimo od vsega začetka," je dejala Antonella Mularoni, političarka in članica kampanje, ki nasprotuje splavu, Uno di Noi.

Ena od kontroverznih točk v referendumskih kampanji je bil kontroverzen plakat Uno di Noi, ki prikazuje mladeniča z Downovim sindromom. "Jaz sem anomalija. Ali to pomeni, da imam manj pravic kot vi?" je pisalo na plakatu. Plakat je razglašal tudi, da bi nov zakon ženskam omogočal splav do devetega meseca nosečnosti v primeru napačnega razvoja zarodka. Po vsej državi so plakat na oglasnih deskah le nekaj dni po začetku kampanje raztrgali, celo nasprotniki splava pa so se od sporočila distancirali.

Kako se bodo volivci odločili v nedeljo, je težko napovedati, saj v državi ni bilo narejenih javnomnenjskih poizvedb. UDS aktivisti menijo, da bodo rezultati odvisni od starostne in verske strukture udeležencev referenduma. Če bo referendum uspešen, bo zakon začel nemudoma veljati. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta