Putin trdi, da Rusija napreduje v vojni z Ukrajino, Zahod pa svari pred ruskim orožjem

STA, M.R.
29.02.2024 12:10

Ruska vojska je povečala svoje bojne zmogljivosti in samozavestno napreduje po vsej fronti v Ukrajini, je poudaril ruski predsednik Vladimir Putin. V govoru o stanju v državi je dejal, da večina Rusov podpira operacije v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin je Zahod posvaril, da ima Rusija orožje, ki lahko doseže tudi zahodne države.
EPA

"Bojne zmogljivosti oboroženih sil so se večkratno povečale. Samozavestno napredujejo na številnih področjih," je glede vojne v Ukrajini poudaril Vladimir Putin. Ob začetku skoraj dvournega govora pred obema domovoma ruskega parlamenta je pozval k minuti molka za padle ruske vojake v Ukrajini, ki jih je ob koncu označil za pogumne bojevnike, ki se ne bodo umaknili.

"Rusija ni začela te vojne, a bomo storili vse, da izkoreninimo nacizem in zaščitimo suverenost naših državljanov," je dejal. Povedal je še, da ruske vojaške operacije v Ukrajini podpira absolutna večina ruskega prebivalstva ter se državljanom in podjetjem zahvalil za podporo.

Zahodne države, ki morda razmišljajo o napotitvi vojakov v Ukrajino, pa je Putin posvaril, da ima Rusija orožje, ki lahko doseže tudi te države. Po njegovih besedah so grožnje Zahoda tiste, ki povzročajo nevarnost jedrske vojne in posledično uničenja civilizacije. Opozoril je še, da bodo posledice za morebitne napadalce veliko bolj tragične kot v preteklosti.

Še posebej je bil oster do ZDA. Kot je dejal, želijo ameriški politiki pred novembrskimi predsedniškimi volitvami pokazati, da še vedno vladajo svetu. ZDA je tudi očital, da želijo dokončno premagati Rusijo in jo potegniti v oboroževalno tekmo.

Spomnil je še na 10. obletnico priključitve Krima. "Samo enotni lahko naredimo vse, kar smo si zamislili," je dejal Putin in dodal, da je Rusija dokazala, da je pripravljena odgovoriti na vsak izziv. Poudaril je, da Rusija ne bo nikomur dovolila, da bi se vmešaval v njene notranje zadeve.

Putin je dejal tudi, da so Rusi "žrtve rusofobije". "Brez suverene in močne Rusije ni stabilnega svetovnega reda," je dejal.

Želi si krepiti sodelovanje z zaveznicami

Je pa pohvalil ruske zaveznice in njihove politike, kot je denimo kitajska pobuda En pas, ena pot. Zavzel se je tudi za krepitev sodelovanja z arabskimi državami ter državami v Latinski Ameriki in Afriki. Zatrdil je, da je Rusija glede na bruto domači proizvod (BDP) danes največje gospodarstvo v Evropi in peto na svetu.

V govoru se je posvetil tudi notranjepolitičnim temam. Med drugim je omenil družinske vrednote, ki jih je postavil v ospredje svoje kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki bodo od 15. do 17. marca. Zavzel se je za povečanje števila rojstev in obljubil izboljšanje življenjskega standarda družin. Napovedal je gradnjo dodatnih 150 šol in 100 vrtcev ter se zavzel za modernizacijo davčnega sistema v Rusiji, ki bi vodila v pravičnejšo porazdelitev davčnih bremen.

Ruse je tudi pozval k bolj zdravemu načinu življenja. "Opustite pitje, začnite smučati," je ponovil geslo iz časa Sovjetske zveze.

To je Putinov 19. govor o stanju v državi. Nazadnje je imel tovrstni govor februarja lani, ko je razglasil prekinitev sodelovanja Rusije v pogodbi o jedrski razorožitvi Novi Start.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta