Radioaktivna voda v morje

ZUR
04.02.2020 15:36

Japonski strokovnjaki so vladi predstavili "najboljšo" rešitev za odstranitev kontaminirane vode iz Fukušime - izlili bi jo kar v Tihi ocean.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rezervoarji za onesnaženo vodo bodo v eletrarni Daiči kmalu polni in treba jih bo izprazniti.
EPA

Strokovnjaki, ki svetujejo japonski vladi pri odstranitvi radioaktivne vode z območja uničene jedrske elektrarne Fukušima Daiči, so preučili vse načine za odstranitev onesnažene vode s tega območja. Prepričani so, da je najboljša rešitev izpust v morje, kar pa je sprožilo neodobravanje v sosednjih državah, ki ne bodo mirno opazovale onesnaževanja oceana. V rezervoarjih so doslej zbrali že več kot milijon ton onesnažene vode, ki se je pretakala po ceveh jedrske elektrarne. Vodo so uporabljali za hlajenje reaktorske sredice po katastrofi 11. marca 2011, ko sta območje Fukušime opustošila potres in cunami. Po napovedih upravitelja jedrske elektrarne, podjetja Tokyo Electric (Tepco), bo predvidoma do leta 2022 zmanjkalo prostora za shranjevanje radioaktivne vode, saj vsak dan v njihovo skladišče priteče še podzemna voda.
Strokovnjaki, ki so delovali pod okriljem ministrstva za industrijo, so se do predlagane rešitve dokopali po preučitvi dveh možnosti: po prvi bi onesnaženo vodo izpustili v Tihi ocean, druga možnost pa je, da bi čakali, da bo radioaktivna voda izhlapela. Izbrali so prvo možnost. "V primerjavi z izhlapevanjem lahko izlivanje v ocean bolje nadziramo," je svojo odločitev utemeljil japonski komite in opozoril na stalno prakso po vsem svetu, kjer delujoče jedrske elektrarne ves čas izlivajo v morje vodo, v kateri so tudi nizkoradioaktivne snovi. Glede na to, kako se je japonska vlada odločala v preteklosti, je najverjetneje, da bodo priporočila strokovnjakov sprejeli.
Zbiranje kontaminirane vode na območju Fukušime pomeni veliko oviro pri čiščenju prizadetega območja. Reševanje okoljskega problema pa lahko traja več desetletij, kar ni najboljša popotnica za organizatorje poletnih olimpijskih iger, ki bodo v Tokiu in drugih mestih od 24. julija do 9. avgusta letos. Nekatera prizorišča tekmovanj so od uničene narave oddaljena manj kot 60 kilometrov. Veliko območje okrog elektrarne je namreč prizadelo radioaktivno sevanje, ponekod ne bo mogoče živeti še najmanj 30 let. Lani so Južni Korejci napovedali, da bodo njihovi športniki prinesli na olimpijske igre svojo hrano in detektorje sevanja.
Leta 2018 so se predstavniki upravitelja elektrarne opravičili javnosti in priznali, da njihov filtrirni sistem iz vode ni odstranil vseh nevarnih snovi in da jim že zmanjkuje prostora za skladiščenje odpadne vode. A pri družbi Tokyo Electric zdaj načrtujejo, da bodo vodo prečistili vseh visokoradioaktivnih snovi, kot sta stroncij in cezij. Ostale bi le manj nevarne snovi, kot je tritij, radioaktivni izotop vodika, ki ga je težko ločiti, a je zaradi nizke radiotoksičnosti kljub višji aktivnosti v primerjavi z drugimi kontaminanti manj pomemben in razmeroma neškodljiv. Zaradi razpoke na cevi, pritrjeni na začasni čistilni sistem, pa je v preteklosti v morje že izteklo okrog dvanajst ton radioaktivne vode, čeprav so japonske oblasti ves čas zatrjevale, da so reaktorji pod nadzorom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta