Razpad katalonske koalicije

Bojan Brezigar
29.01.2020 15:35

V Kataloniji bi lahko šli na predčasne volitve že maja ali junija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katalonski premier Quim Torra bo po sprejetju deželnega proračuna razpisal volitve.
EPA

Katalonija se, pričakovano, pripravlja na nove predčasne volitve. Po torkovih zaslišanjih članov odstavljene vlade, ki so potrdili različne poglede med glavnima strankama koalicije neodvisnosti, katalonsko republikansko levico ERC, ki jo vodi Oriol Junqueras, odstavljeni bivši podpredsednik vlade, obsojen na 13 let zapora, in sredinsko-liberalno stranko Junts per Catalunya, ki jo vodi odstavljeni predsednik prejšnje vlade Carles Puigdemont, v izgnanstvu v Belgiji, o tem ni več nobenega dvoma. Predsednik katalonske vlade Quim Torra je danes opoldne na tiskovni konferenci povedal, da je s koalicijo konec, četudi bo vlada sprejela deželni proračun, o katerem obstaja dogovor med koalicijo in stranko En comu podem, katalonsko vejo stranke Podemos. Ko bo parlament dokončno odobril proračun, bo razpisal nove volitve. Glede na dosedanjo prakso pri sprejemanju proračuna bi volitve lahko bile maja ali najkasneje junija.
Spor med obema nekdaj zavezniškima katalonskima strankama je izrazito politične narave. ERC, ki je z vzdržanjem omogočila izvolitev predsednika španske vlade Pedra Sancheza, je pripravljena na pogajanja z Madridom in gleda na neodvisnost kot na dolgoročni cilj, morebiti z novim referendumom, medtem ko v Junts vztrajajo, da je bil osamosvojitveni referendum 1. oktobra 2017 veljaven in da je treba nadaljevati postopek uveljavljanja neodvisnosti.
Medtem pa Madrid čedalje močneje pritiska na Katalonce. Poleg zahteve ustavnega sodišča po obtožbi predsednika parlamenta, ker je dovolil razpravo o oktobrski obsodbi nekdanji ministrov, zdaj še računsko sodišče zahteva od vseh članov vlade, ki je izvedla referendum, in drugih takratnih vodilnih osebnosti plačilo 4,1 milijona evrov stroškov, kolikor naj bi bil Katalonijo stal referendum, češ da je šlo za nezakonito porabo javnega denarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta