Ruski partizani napadajo vse globlje v Rusiji: Kdo so in kaj je njihov cilj?

Va
18.03.2024 12:11

"Ni dvoma, da jim je steklo," je po zadnjih akcijah ocenil vodja ukrajinskih obveščevalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uničen domnevno ukrajinski tank na rusko-ukrajinski meji v regiji Belgorod.
Reuters

Tri ekstremno desne skupine: Legija za svobodo Rusije, Ruske prostovoljske sile in Sibirski bataljon, so v noči na 12. marec vpadle na območje Kurska in Belgoroda na jugozahodu Rusije.  

"Subverzivne, psihološke operacije" ruskih prostovoljcev na strani Ukrajine so v dneh lažnih predsedniških v volitev v Rusiji pričakovano dosegle enega od vrhuncev, piše Forbes. Njihov cilj ni zasedba ozemlja, temveč osramotiti in delegitimizirati ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Tudi če te operacije nimajo velikega pomena v vojaškem smislu, kažejo na slabosti ruskih sil, ki so zadolžene, da ščitijo mejo med državama. Pa tudi njihovo omejeno sposobnost odgovoriti na takšne diverzantske akcije," je že pred časom ocenil Piotr Zochowski iz poljskega Centra za vzhodne študije. Moskva do zdaj ni bila pripravljena svojih enot poslati v spopad s proukrajinskimi ruskimi skupinami, navaja Forbes. Za obrambo meje uporablja novince v vojaški uniformi. Medtem so ruski vojaki razporejeni po razvlečeni fronti in vztrajajo pri "propadli ofenzivi na jugu in vzhodu Ukrajine"

Obmejno območje. 
Reuters

Diverzantske skupine partizanov niso velike, manjka jim tudi globinska logistična podpora, ker delujejo ločeno od ukrajinskih sil. Niti Kijev niti Moskva dogajanjem na meji ne posvečata veliko pozornosti. Kljub temu je vodja ukrajinskih obveščevalcev Kirilo Budanov zadnje akcije ruskih partizanov pohvalil. 

"Ni dvoma, da jim je steklo," je Budanov izjavil v soboto in jim obljubil pomoč. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko šlo za pomoč iz zraka. V nedeljo naj bi bila ruska protizračna obramba uničila ukrajinski helikopter na ukrajinski strani meje pri kraju Kozinka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta