Sebastian Kurz pred sestavljanjem svoje druge vlade. S kom?

STA, VČ
07.10.2019 12:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je Sebastianu Kurzu dal mandat, da sestavi novo vlado. 
EPA

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je vodji ljudske stranke (ÖVP) Sebastianu Kurzu danes podelil mandat za sestavo nove avstrijske vlade. Kot je pojasnil Van der Bellen, je po pogovorih z vodji strank v minulih dneh dobil občutek, da bo ÖVP lahko sestavila novo vlado, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Kurz bo zdaj imel koalicijske pogovore s predsedniki ostalih parlamentarnih strank. Kot navaja APA, vodja ÖVP lahko oblikuje tri različne koalicije iz dveh strank, ki bi v parlamentu imele trdno večino. Njegova stranka se lahko poveže bodisi s socialdemokrati (SPÖ), Zelenimi ali znova s svobodnjaki (FPÖ). Neos pa je lahko kvečjemu tretja koalicijska stranka.
33-letni Kurz je danes že drugič prejel mandat za sestavo vlade. Avstrijski kancler je bil že med decembrom 2017 in majem letos, ko je njegovo vlado odnesla tako imenovana afera Ibiza z vpletenimi svobodnjaki. Že pred dnevi je napovedal, da se bo o oblikovanju koalicije pogovoril z vsemi strankami, a se pojavljajo ugibanja, da bo najverjetneje sodeloval z Zelenimi.
Na predčasnih parlamentarnih volitvah 29. septembra je ÖVP osvojila 37,5 odstotka glasov, Zeleni pa so s 13,8-odstotno podporo ponovno vstopili v parlament. Največji poraz so utrpeli socialdemokrati (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ). SPÖ je podprlo 21,2 odstotka volivcev, FPÖ pa 16,2 odstotka. Pred dvema letoma je SPÖ dobila okoli 27 odstotkov glasov, FPÖ pa okoli 26 odstotkov. Vstop v parlament je uspel še liberalni stranki Neos z 8,1 odstotka glasov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta