Slovenija Turčiji in Siriji namenja 500.000 evrov humanitarne pomoči

N.S., STA, A.L.
09.02.2023 11:08

Slovenija bo Turčiji in Siriji za okrevanje po uničujočem potresu zagotovila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov, je danes po dopisni seji sporočila vlada. 100.000 evrov je dodala Slovenska karitas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Polovico od 400.000 evrov sredstev humanitarne pomoči bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za pomoč prebivalcem po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala v Čezmejni sklad za Sirijo v okviru finančnega mehanizma urada ZN za humanitarne zadeve (Ocha).

Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Turčije in Sirije bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Slovenije, so pojasnili na zunanjem ministrstvu. Kasneje so z zunanjega ministrstva sporočili še, da bodo obema državama preko Slovenske karitas namenili še dodatnih 100.000 evrov za humanitarno pomoč iz lastnih sredstev. "Slovenija je solidarna s prebivalci Turčije in Sirije," so ob tem zapisali na Twitterju.

Vlada je v sredo na dopisni seji sklenila tudi, da Slovenija Turčiji preko mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov. Konvoj z materialno pomočjo se bo v Turčijo odpravil danes, odhod konvoja pa bo pospremil obrambni minister Marjan Šarec.

Poleg tega je Slovenija že v ponedeljek v Turčijo preko evropskega mehanizma civilne zaščite napotila strokovnjaka za logistiko za oceno stanja in koordinacijo. V torek se je nato na prizadeto območje odpravila še enota civilne zaščite za iskanje in reševanje, in sicer ekipa sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 17.000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta