Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju gostil poslovni forum na temo vesoljskih tehnologij

21.10.2021 19:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovni forum na temo vesolja na slovenski paviljonu v Dubaju.
Spirit Slovenija

Na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju se je zaključil poslovni forum na temo vesoljskih tehnologij, ki so ga slovenskem paviljoni gostili ob prihodu državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Simona Zajca in vesoljske delegacije. Dogodka se je udeležila tudi častna gostja, italijanska astrofizičarka in direktorica urada za vesolje, Simonetta Di Pippo. Generalni komisar Slovenije za Expo, Matic Volk, je povedal, da se vesoljski sektor v Sloveniji hitro razvija in raste: "Ponosni smo, da imamo veliko inovativnih podjetij in institucij, ki so v vesoljski tehnologiji pustila izjemen pečat kot ena izmed najboljših tovrstnih na svetu." Zajc pa je prepričan, "da bo predstavitev odskočna deska za intenziviranje aktivnosti in večjo vidnost Slovenije v sektorju vesolja."

{api_embed_photo}718796{/api_embed_photo}

Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija, ki pripravlja slovensko predstavitev v Dubaju, je izpostavil, da je naš paviljon sicer majhen, a bogat. "Smo majhna država, za vsak milijon prebivalcev imamo v vesolje po en satelit", se je pošalil.

Simonetta Di Pippo je v svojem govoru povedala, da brez vesolja ni življenja. "Brez vesolja ne bi mogli storiti prav ničesar, brez satelitov razumevanje življenja na zemlji ne bi bilo popolno. In prav zaradi vesolja je to, kar je bilo včeraj nedostopno, danes tukaj." Čestitala je Sloveniji za vse dosežke na področju vesoljske tehnologije in povedala, da je vesela, ko vidi tako majhno državo, ki se povezuje z ostalimi, razvija in predstavlja inovacije.

Simonetta Di Pippo, italijanska astrofizičarka. 
Spirit Slovenija

V okviru foruma so svoje rešitve predstavila slovenskih podjetij iz področja vesolja, med njimi Bias Variance Labs, Center Noordung, DBS Inženiring, DUOL, GeoCodis, KENS elektronika in Space-SI. Na okrogli mizi o aktivnostih podjetij v slovenskem vesoljskem sektorju, na njej so sodelovali ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavniki podjetij Balmar, Cosylab, Dewesoft, Sinergise in Skylabs, so se sogovorniki pogovarjali o priložnostih posameznih podjetij in zaključili, da je za uspeh ključno sodelovanje. 

Obisk poslovne delegacije se bo nadaljeval tudi v prihodnjih dneh, ko načrtujejo dogodek z Indijo, kot eno izmed vodilnih držav na področju raziskovanja vesolja. Naši predstavniki pa bodo obiskali še številne paviljone drugih držav, med njimi tudi Francijo in Nemčijo.

Sočasno poteka na slovenskem paviljonu predstavitev Maribora, kot prvega slovenskega mesta, sledila mu bo Ljubljana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta