Sodni dan: Kazalci so se prvič od leta 1947 pomaknili v območje znotraj dveh minut do polnoči

DR
24.01.2020 15:35

Kazalci simbolične ure sodnega dne so se premaknili še bliže polnoči in zdaj prvič kažejo manj kot dve minuti do uničenja sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še nikoli tako blizu dvanajstici 
Bulletin Of The Atomic Scientists

Nevarnost za uničenje človeštva zaradi jedrskega orožja in podnebnih sprememb je danes večja kot kadarkoli. Ameriški znanstveniki so trenutno stanje opisali kot "skrajno negotovo". Na to opozarjajo tudi kazalci simbolične ure, poimenovane ura sodnega dne, ki so se prvič od leta 1947, ko so jo uvedli, pomaknili v območje znotraj dveh minut do polnoči. Uro vzdržujejo znanstveniki iz odbora The Bulletin of Atomic Scientists, med njimi pa je kar 13 dobitnikov Nobelove nagrade. Javnosti so zdaj sporočili, da nas zaradi nevarnosti, povezanih z uničevalnim delovanjem človeka, od velike katastrofe loči le še sto sekund.
"Človeštvo se mora zbuditi. Našemu planetu grozita dve veliki nevarnosti," je jasna Mary Robinson, vodja neodvisne skupine The Elders, nekdanja predsednica Irske in komisarka za človekove pravice pri Združenih narodih. Izpostavlja, da bi si morale države bolj prizadevati za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, namesto da še vedno črpajo fosilna goriva, ki pomenijo "smrtno obsodbo za človeštvo". Svetovni voditelji pa bi morali po njenem prepričanju aktivneje preprečevati jedrske grožnje, saj že samo obstoj jedrskega orožja pomeni, da bo to nekega dne zares uporabljeno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta