Šolska igra, ki buri duhove: Za učence pripravili igro vlog, s katero naj bi spoznali, kako na meji ravnajo z begunci

A.L., STA
23.01.2020 17:59

Na eni od dunajskih šol so za šolarje, stare od 12 do 14 let, pripravili igro vlog o beguncih, s katero naj bi spoznali, kakšnega ravnanja so na meji deležni begunci, ko zaprosijo za azil. Starše otrok o dramski igri vnaprej niso obvestili. Avstrijsko ministrstvo za izobraževanje je že sprožilo preiskavo, poročajo avstrijski mediji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Po poročanju avstrijskega časnika Krone Zeitung, naj bi šolarje med drugim prisili, da so nosili oznake, ki naj bi označevale, da so prosilci za azil, med igro pa naj bi jih več ur pustili čakati v enem od prostorov, brez informacij o tem, kaj se dogaja.
Ministrstvo za izobraževanje je v odzivu že sporočilo, da so že sprožili preiskavo ter da so projekt nemudoma ustavili. "Zdi se, da je bila tukaj meja prekoračena. Strašenje šolarjev ni izobraževalni koncept," so poudarili v izjavi.
Predstavnik gledališkega podjetja Viewpoint, ki skrbi za nadzor nad izvajanjem programa, Flo Staffelmayr je dejal, da so doslej dobili pozitivne odzive in kritike označil za politično motivirane ter poskus utišanja režiserja, ki si je upal narediti nekaj posebnega.
Dodal je, da je skupina šolarjev in učiteljev na šoli sama prišla na idejo, da bi "izkusili migrantski projekt". Ta je obsegal nadzor na meji, čakanje v vrsti, zasliševanja na meji, samovoljnost ter absurd testov, kot na spletni strani navaja Viewpoint.
Kot je še dejal, v nobenem primeru ni šlo za politični program, s svoji delom pa so želeli zastaviti vprašanja in spodbuditi kritično mišljenje. Veseli ga tudi sedanje razburjanje v medijih. "Šolarji bodo sedaj lahko potegnili vzporednice med realnostjo in tem, kaj pišejo časniki," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.
Podobne delavnice naj bi v preteklosti že izvajali v Avstriji in drugih državah, tudi šolah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta