Spremembe v hrvaški vladi: Novi minister visoki hadezejevec Bačić, Plenković pričakuje pospešek popotresne obnove

Va
11.01.2023 19:20

Hrvaški premier je zvečer sporočil (ne)pričakovane kadrovske menjave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Plenković
EPA

Po sestanku predsedstva vladajoče stranke HDZ je hrvaški premier Andrej Plenković nocoj v Zagrebu sporočil, da (spet) renovira svojo vlado. Zaradi porazne neučinkovitosti pri obnovi v zadnjih potresih uničenih območij, predvsem Banovine (Banije), pa tudi Zagreba, Ivan Paladina ni več minister za prostor in gradbeništvo. Plenković je zamenjal tudi ministrico za regionalni razvoj in EU-fonde Natašo Tramišak.

Čeprav se je ugibalo o drugih imenih, bo novi minister, zadolžen v prvi vrsti za popotresno obnovo, zaradi katere je HDZ deležen največ kritik, visoki hadezejevec in Plenkovićeva desna roka v stranki Branko Bačić, ki obenem postaja novi podpredsednik vlade.

Namesto zamenjane ministrice v vlado prihaja njen državni sekretar Šime Erlić.

Plenković je na tiskovni konferenci poudaril, da je zadovoljen z delom obeh ministrov, ki odhajata, da pa je prišel čas za osvežitev, poroča Jutarnji list. 

V manj kot letu dni je hrvaško vlado zapustilo sedem ministrov. "Delo je težko, zahteva harmonično funkcioniranje," to komentira premier.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta