Študija: Je stopnja smrtnosti pri cepljenih s cepivi Pfizer, Moderna in Janssen višja?

M.R.
18.11.2021 11:38

Študija ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je pokazala, da pri cepljenih proti covidu-19 v primerjavi z necepeljenimi ni večjega tveganja za smrt zaradi vzrokov, ki niso povezani s covidom-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

EPA

Še več, študija, v katero je bilo zajetih 11 milijonov ljudi, je razkrila, da so cepljeni imeli nižjo stopnjo smrtnosti zaradi drugih bolezni, ki niso povezane s covidom-19. 

Avtorji so uvodoma zapisali, da je v ameriškem sistemu za prijavo stranskih učinkov cepljenja zabeleženih nekaj primerov smrti po cepljenju. Ob tem dodajajo, da so takšni dogodki lahko posledica cepljenja, ni pa to nujno, saj da po pričakovanjih nekaj ljudi umre zaradi različnih razlogov v katerem koli obdobju po cepljenju.

Celotno poročilo o raziskavi CDC si lahko preberete TUKAJ

Da bi ugotovili povezavo med cepljenimi in smrtjo, je potrebno primerjati smrtnost pri cepljeni in necepljeni populaciji zaradi vzrokov, ki niso povezani s covidom-19. Na primer zaradi srčne ali možganske kapi. Je pa študija pokazala, da je bila smrtnost zaradi covida-19 pri necepljeni populaciji večkrat višja kot pri cepljeni.

V skupini necepljenih so v študiji sodelovale osebe, ki 30 dni pred začetkom raziskave, ta je potekala od lanskega decembra pa do letošnjega julija, niso imele potrjene okužbe s koronavirusom in so bile v zadnjih dveh letih vsaj enkrat cepljene proti gripi. 

Ekipa raziskovalcev je v omenjenem obdobju analizirala podatke 6,4 milijona cepljenih in 4,6 milijona necepljenih skupin, ki sta bili demografsko primerljivi. Izkazalo se je, da je bilo med prejemniki cepiv, ki so odobrena v ZDA in Evropi - Pfizer-BioNTech, Moderna in Janssen, tveganje za smrt nižje kot pri necepljenih. 

Stopnja umrljivosti nižja pri cepljenih

Ko so iz podatkov izločili smrtne primere, povezane s covidom-19, je bila standardizirana stopnja umrljivosti (SMR) po prvem odmerku Pfizerjevega cepiva 0,42, po drugem odmerku pa 0,35. Pri cepljenih s cepivom Moderna je po prvem odmerku znašala 0,37, po drugem pa 0,34. Pri necepljeni primerljivi populaciji je stopnja umrljivosti znašala 1,11. Stopnja umrljivosti med cepljenimi s cepivom Janssen je znašala 0,84, v demografsko primerljivi skupini necepljenih pa je znašala 1,47, kaže študija. 

Med mlajšimi ni bilo razlik

Med mladoletnimi, starimi od 12 do 17 let, pa razlik v tveganju za smrt ni bilo med tistimi, ki so bili cepljeni s Pfizerjevim cepivom in necepljenimi. V času, ko je trajala raziskava, je bilo v tej starostni skupini zabeleženih 12 smrtnih primerov. Prav na podlagi rezultatov te študije je CDC predlagal, da se cepijo starejši od 12 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta