Trije Rusi in en Ukrajinec naj bi bili odgvoroni za sestrelitev malezijskega letala

M.R.
19.06.2019 15:03

V povezavi s strmoglavljenjem malezijskega letala julija leta 2014 nad Ukrajino, so mednarodni preiskovalci vložili obtožnice proti štirim ljudem. Trije so ruski državljani, eden pa je državljan Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Član preiskovalne ekipe Wilbert Paulissen na današnji novinarski konferenci o izsledkih preiskave. Za njim so fotografije vseh štirih obtoženih. 
EPA

Sojenje se bo na Nizozemskem začelo 9. marca 2020, za četverico pa je bila že razpisana mednarodna tiralca. Sicer pa preiskovalna komisija poziva vse morebitne priče, naj se ji oglasijo z informacijami. 
Posebna preiskovalna komisija pod vodstvom Nizozemske je tudi imenovala vse štiri obtožene. Igor Girkin, Sergej Dubinski in Oleg Pulatov so ruski državljani, Leonid Harčenko pa je državljan Ukrajine. "Preiskovalna skupina sumi, da so imeli Girkin, Dubniski, Pulatov in Harčenko pomembno vlogo pri smrti 298 nedolžnih civilistov," je povedal tožilec Fred Westerbeke
Igor Girkin, znan tudi kot Strelkov, je nekdanji polkovnik v ruski obveščevalni službi FSB in naj bi bil najvišji častnik med ljudmi, ki so bili vpleteni v sestrelitev letala. "Lahko le povem, da milica ni sestrelila boeinga," je povedal v izjavi za javnost. 
Dubniski, ki naj bi bil zaposlen v vojaški obveščevalni službi GRU, je bil Girkinov namestnik in naj bi imel po podatkih tožilstva prav tako kot njegov nadrejeni redne stike z Rusijo. Pulatov, znan tudi kot Giurza, je nekdanji vojak ruskih posebnih enot Specnaz in naj bi bil namestnik vodje obveščevalne službe v Donecku. Ukrajinec Harčenko pa nima nobene vojaške preteklosti, naj bi pa vodil bojno enoto na vzhodu Ukrajine. 
Tožilec Westerbeke je tudi povedal, da imajo tožilci dokaze, da je Rusija dobavila raketomet, s katerim je bilo sestreljeno potniško letalo, ki je z amsterdamskega letališča Schiphol vzletelo ob 10.15 in je bilo na poti proti Kuala Lumpurju. Letalo je približno 50 kilometrov stran od meje z Rusijo izgubilo stik z kontrolo poletov in na območju Donecka strmoglavilo v tla. Območje je bilo pod nadzorom separatistov, ki jih je podpirala Rusija. Deli letala so se razprostirali na območju, velikem kar 50 kvadratnih kilometrov. 

​Raketa naj bi v Ukrajino prišla iz Rusije

Oktobra 2015 so nizozemski organi potrdili, da je letalo zadela protizračna raketa buk. Mednarodna preiskovalna komisija, v kateri poleg Nizozemcev sodelujejo tudi Avstralci, Belgijci, Malezijci in Ukrajinci, je maja lani potrdila, da je bilo letalo zadeto z raketo, ki je pripadala 53. protizračni raketni brigadi ruske vojske, ki je bila stacionirana v mestu Kursk. Hkrati so pokazali tudi dokaze, kako je ta raketni sistem prišel na ozemlje vzhodne Ukrajine. 
Rusija je zanikala, da bi kateri koli raketni sistem njene protizračne obrambe prišel na ozemlje Ukrajine. Rusko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so ugotovitve mednarodne preiskovalne skupine označilo za politično motivirane. Avstralija in Nizozemska sta uradno odgovornost za strmoglavljenje letala pripisali Rusiji. 
Skupaj je v sestrelitvi umrlo 283 potnikov, med njimi kar 80 otrok, poleg njih pa še 15 članov posadke. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta