Trump oproščen, ne pa tudi opran

Postopek ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa se je po pričakovanjih končal z oprostitvijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški predsednik z izvodom Washington Posta, ki sporoča: Trump oproščen
EPA

Po štirih mesecih ogorčenega političnega boja je glasovanje v zgornjem domu ameriškega kongresa o impičmentu potekalo skoraj po pričakovanjih. Republikanski senatorji so poskrbeli, da je Donald Trump še naprej predsednik ZDA. Toda idilo na desnici je pokvaril Mitt Romney, ko je obtožbo Trumpa podprl z besedami, da je ta "kriv strašne zlorabe javnega zaupanja".
Ob imenu Donald Trump bo za vedno oznaka, da je bil tretji predsednik ZDA, ki ga je poslanski dom kongresa obtožil tako hude zlorabe položaja, da si zasluži predčasni izgon iz Bele hiše. In tretji predsednik, ki se je na sojenju v senatu izognil obsodbi. V strankarsko razklani državi je Romneyjeva odločitev rahla moralna zmaga za avtorje obtožnice, saj predsednik - tehnično - ne more trditi, da je šlo za politični pregon demokratov. "Poskus, da bi za ohranitev oblasti kvarno vplival na volitve v demokratični državi, je izjemno huda zloraba in nezaslišan napad na ustavo. Tako ravnajo samodržci," je republikanski senator iz Utaha pojasnil svojo odločitev. Po njegovih besedah pritiski Trumpa na vodstvo Ukrajine, naj sproži uradno preiskavo proti njegovemu morebitnemu političnemu tekmecu Joeju Bidnu, ustrezajo hudim zločinom in kazenskim prekrškom, kot ameriška ustava določa razloge za začetek postopka odstavitve predsednika države. Trumpov tabor ima toliko večje težave, ker je Romney globoko veren in velja za enega najbolj moralnih politikov na desnici.

Upajo, da se je nekaj naučil

"Romney ne pozna lojalnosti," je včeraj oznanila Mercedes Schlapp, svetovalka Trumpove volilne kampanje v enem od napadov na senatorja. V resnici se zdi, da je Romney dovolj premožen in dovolj star, da mu ni mar za politično kariero in lahko na glas pove, kar menda zasebno misli precej politikov na desnici. Celo nekateri senatorji, ki so pod pritiskom Trumpove pretorijanske straže v kongresu zavrnili obtožnico, so to utemeljevali z besedami, da je bilo ravnanje predsednika napačno, a da bo "sedaj bolj previden, saj se je iz vsega tega nekaj naučil", kot je dejala Susan Collins. Njen republikanski kolega Lamar Alexander je prejšnji teden zavrnil vabljenje dodatnih prič z besedami, da jih ne potrebujejo, saj je jasno, da Trump ni ravnal prav, in tako ne potrebujejo novih dokazov za to.
Na desnici trdijo, da je 45. predsednik ZDA nenehna tarča politične gonje, od tako imenovane Ruske preiskave posebnega preiskovalca Roberta Muellerja do sedanjega poskusa odstavitve. Toda čeprav Mueller ni našel dokazov, da je Trumpova kampanja sodelovala v ruskem posegu v volitve pred štirimi leti, je potrdila ugotovitve ameriških obveščevalnih služb, da je Moskva sprožila koordiniran napad na volilni proces in pri tem pomagala Trumpu. Posebni preiskovalec je hkrati v svojem poročilu nakazal, da je Bela hiša skušala vplivati na preiskavo, a ukrepanje prepustila kongresu. Ob sedanji ukrajinski preiskavi je bil glavni argument Trumpovih branilcev, da dejanja predsednika niso dovolj huda, da bi ga bilo treba odstaviti.

Naslov - VsebinaImpičmenti v Združenih državah Amerike Senat ga je oprostil krivde in ostal bo na položaju vsaj do izteka prvega mandata 20. januarja 2021. zaradi zlorabe položaja in oviranja dela kongresa. Impičment ga je doletel 18. decembra 2019, Senat ga je oprostil krivde in ostal je na položaju do izteka svojega mandata leta 2001. ker je lagal pod prisego pred veliko zvezno poroto in oviral pravosodje. Impičment ga je doletel 19. decembra 1998, Še preden je kongres glasoval za potrditev obtožnice, je 9. avgusta 1974 odstopil s položaja predsednika. zaradi oviranja pravosodja, zlorabe pooblastil in zaničevanje kongresa. Grozil mu je impičment Senat ga sicer ni spoznal za krivega, je pa izgubil nominacijo svoje stranke za kandidaturo na naslednjih volitvah. ker je odstavil sekretarja za vojne zadeve in s tem kršil zakon o mandatu urada. Impičment ga je doletel 24. februarja 1868, Predsednik,

Trumpov kult lojalnosti

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell se je po padli obtožnici izogibal odgovoru na večkrat ponovljeno vprašanje, ali je bilo Trumpovo ravnanje primerno. "O tem smo razpravljali tedne, čas je, da gremo naprej," je ponavljal. Ves čas je bilo jasno, da je odstavljanje politični in ne sodni proces, čeprav ga je Trumpova obramba skušala opredeliti kot slednjega. Očetje ameriške ustave presojanja o ravnanju vrha izvršne oblasti niso dali v roke sodnikom, temveč političnemu telesu. Njegovi člani pa so pri odločanju bolj razmišljali o svoji politični prihodnosti kot pa o dejstvih. McConnell je še pred začetkom sojenja sporočil, da bodo senatorji desnice, torej sodniki, popolnoma usklajeni z Belo hišo, torej z obtoženim. Zato je bilo vnaprej jasno, da obtožnice ne bosta podprli dve tretjini senatorjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta