Tudi Velika Britanija s sankcijami proti skrajnim izraelskim naseljencem, ki napadajo Palestince

STA, M.R.
14.12.2023 14:32

Skrajnim izraelskim naseljencem, odgovornim za nasilje nad Palestinci, bo prepovedan vstop v Veliko Britanijo, je napovedal britanski zunanji minister David Cameron.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrata v Dženinu na Zahodnem bregu, ki so jih označili po izraelski raciji.
Reuters

Ob tem je poudaril, da mora Izrael odločneje ukrepati, da bi ustavil nasilje naseljencev, in zagotoviti, da bodo ti za svoja dejanja tudi odgovarjali, poroča britanski BBC.

"Ekstremistični naseljenci z napadi in ubijanjem palestinskih civilistov spodkopavajo varnost in stabilnost tako Izraelcev kot Palestincev. Odgovornim za nasilje prepovedujemo vstop v Veliko Britanijo, da bi zagotovili, da naša država ne bo postala dom za ljudi, ki izvajajo ta zastraševalna dejanja," je še zapisal na omrežju X.

Podobne sankcije je v začetku meseca napovedal ameriški državni sekretar Antony Blinken. "ZDA nasprotujejo dejanjem, ki spodkopavajo stabilnost na Zahodnem bregu. Izraelski vladi smo povedali, da mora storiti več za kaznovanje skrajnih naseljencev, ki izvajajo nasilne napade na Palestince," je takrat dejal in dodal, da sankcije med drugim zajemajo prepoved vstopa v ZDA.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov članic unije napovedal pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Uvedbo sankcij je podprla zunanja ministrica Tanja Fajon.

Po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra se je število napadov na Palestince s strani izraelskih naseljencev povečalo. Kot opozarjajo Združeni narodi, v primerih takšnih napadov naseljence neredko spremljajo ali aktivno podpirajo izraelski vojaki.

Tudi izraelska vojska v zadnjem obdobju vse pogosteje izvaja smrtonosne racije na Zahodnem bregu. Samo letos je bilo po ocenah palestinskega ministrstva za zdravje v Ramali v takšnih racijah ubitih več kot 460 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta